Skip links
Predavanje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u PPG-u PPG prva privatna gimnazija zagreb

Predavanje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u PPG-u

Velika nam je čast bila u Prvoj privatnoj gimnaziji ugostiti guvernera Hrvatske narodne banke, jednog od najvećih ekonomskih stručnjaka u Republici Hrvatskoj, gospodina Borisa Vujčića.
 
PPG-ovcima je održao zanimljivo predavanje o ulasku Hrvatske u eurozonu. Učenici su kroz zanimljivo i informativno izlaganje saznali što Republici Hrvatskoj i njenim građanima donosi članstvo u monetarnoj uniji, tj. uvođenje eura kao službene državne valute.
 
Guverner Vujčić je primjerima iz svakodnevne prakse učenicima približio i objasnio „Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom“, prikazao sve etape tog puta, koje reformne mjere moramo poduzeti, kao i moguće posljedice koje za sobom povlači jedna takva velika promjena.
 
Na kraju izlaganja učenici su kroz mnogobrojna i odlično osmišljena pitanja ostvarili dobru interakciju s guvernerom, koji je strpljivo i vješto dao odgovor na svaki učenički upit. Tako smo saznali sve o izboru novih euro kovanica, o učinku uvođenja eura na stopu inflacije 2023. godine, što će se dogoditi s novčanicama i kovanicama nakon zamjene kune eurom, kako se planira spriječiti neopravdano poskupljenje i sl.
 
Zahvaljujemo gospodinu Vujčiću na zanimljivom izlaganju i veselimo se sljedećoj velikoj etapi Republike Hrvatske – ulasku u eurozonu.

Zavirite u našu fotogaleriju.