Skip links
Radionica o toleranciji PPG prva privatna gimnazija zagreb

Radionica o toleranciji

Početkom listopada naša prof. psihologije, Ana Ribarić Gruber, s učenicima prvog i drugog razreda održala je radionicu o toleranciji tijekom koje je kroz zanimljive vježbe htjela potaknuti učenike na diskusiju o predrasudama.

Jedna od vježbi bila je igranje uloga, tijekom koje su učenici izvlačili kartice s tekstom i raspravljali o različitim predrasudama vezanim uz osobe određenog materijalnog stanja, rase i podrijetla. Potom su u krugu raspravljali o vlastitim predrasudama i može li im se oduprijeti. Zaključili su da su predrasude često toliko ukorijenjene u društvo i odgoj, da je doista teško naći osobu bez ikakvih predrasuda. Složili su se da usprkos vlastitim predrasudama svakoj osobi trebaju dati priliku da iste sruši i pokaže se u pravome svjetlu.

Škola kao odgojno-obrazovna ustanova dužna je mlade ljude osvijestiti o toleranciji, odnosno razumijevanju za drugost i različitost. U potpunosti se slažemo s Helen Keller, koja je svojevremeno izjavila da je “najveći rezultat obrazovanja” upravo tolerancija.