Skip links
Ugostili smo učenike iz španjolskog Leóna u sklopu Erasmus+ projekta PPG prva privatna gimnazija zagreb

Ugostili smo učenike iz španjolskog Leóna u sklopu Erasmus+ projekta

Nešto manje od tjedan dana s našim španjolskim prijateljima iz škole IES Eras de Renueva proletjelo je u hipu! Ugostili smo učenike iz grada Leóna u sklopu Erasmus+ projekta „Jačanje jezičnih, kulturnih i tradicijskih veza Hrvatske i Španjolske“.
Naši su gosti proveli pet dana s domaćinima, slušali nastavu na španjolskom i engleskom jeziku te istražili znamenitosti i prirodne ljepote Zagreba i Hrvatske.
Svi smo se skupa bolje upoznali na “brzom spoju” kojim smo razbili led i opustili se u ugodnom društvu. Naši su profesori osmislili zanimljiva pitanja, a učenici su se uspjeli prilično dobro i brzo upoznati na ovaj kreativan način. Španjolce smo na posebnom satu španjolskog i hrvatskog jezika podučili osnovnim hrvatskim izrazima bez kojih se ne bi mogli snaći u našem gradu. Na satu politike i gospodarstva profesor Zoran Maljevac usporedio je političke sustave Kraljevine Španjolske i Republike Hrvatske, a profesorica geografije Nataša Kauzlarić predstavila je migracije.
Uz stručnu pratnju profesorice likovne umjetnosti Maje Marović, obišli smo mnoge zagrebačke muzeje: Muzej grada Zagreba, Muzej 80-ih, stan Marije Jurić Zagorke te Tehnički muzej Nikola Tesla, gdje smo sudjelovali i u radionici, a profesor Dominik Rajačić proveo je naše goste centrom Zagreba i uveo ih u priču znamenitosti po kojim je prepoznatljiv.
S našim smo se gostima uputili i na Plitvička jezera: atmosfera je bila toliko pozitivna da je nije uspjela narušiti ni kiša koja nas je u nekoliko navrata neuspješno pokušala omesti u obilasku. Druženje u prirodi nastavili smo na divnom Sljemenu: malo pješačenjem, a malo vožnjom žičarom. Posebno nam je bilo drago, osim kontinentalne Hrvatske, španjolskim gostima pokazati i našu obalu: proveli smo jedan dan na putu u Rijeci i Opatiji.
Naše Erasmus+ druženje zaključili smo predstavljanjem, što hrvatskih, što španjolskih, običaja, kulture, znamenitih osoba, znanstvenika i sportaša. Tom smo prilikom našim dragim gostima pripremili ukusna hrvatska tradicionalna koja smo zajedno probali zadnje popodne u našoj školi. Na jelovniku su se našli dalmatinska plata, piletina s mlincima, crni rižoto, šnenokle, makovnjača, orehnjača, mađarice, fritule, kremšnite, krafne. Što misite što je prvo nestalo? Štrukli!
Španjolcma ćemo uzvratiti posjet iduće godine. Vjerujemo da je to neprocjenjivo iskustvo za naše učenike. Izrazito nam je drago da smo stekli nove prijatelje u španjolskim učenicima i profesoricama u pratnji te se toplo nadamo da će ovaj Erasmus+ projekt prerasti u dugoročnu suradnju naših dviju škola. I ovim putem još jednom čestitiamo profesorici Maji Marović i profesoru Dominiku Rajačiću na sjajno provedenom Erasmus+ projektu!
Zavirite u našu fotogaleriju.