Skip links
Dojmovi s Otvorenog dana na temu heroja PPG prva privatna gimnazija zagreb

Dojmovi s Otvorenog dana na temu heroja

7. svibnja održao se Otvoreni dan škole, koji smo ove godine odlučili posvetiti junacima u različitim područjima ljudske djelatnosti. Inspirirao nas je prerano preminuli David Bowie i njegova pjesma „Heroes“, koja nas je nagnala da se zapitamo tko su zapravo junaci i kako se ta problematična definicija mijenjala kroz povijest. Potrudili smo se obuhvatiti što više područja, izdvojiti najzanimljivija imena i interaktivno ih prezentirati posjetiteljima.

Učenici i profesori podijelili su se u dvije prostorije prema područjima. U jednom razredu obrađivali smo junake u filmovima, crtićima, stripovima i književnosti, dok su u drugoj bili junaci u znanosti, povijesti te hrabri istraživač, nepobjedivi sportaši i veliki humanitarci.

Tako smo zaigrali junački kviz i društvenu igru o junacima iz filmova i stripova, pili čaj sa Šeherezadom koja nam je prepričavala najpoznatije priče iz „1001 noći“, slikali se s Pepeljugom, Rockyjem i James Bondom u Foto kutku, slušali životne priče Malog princa i Forresta Gumpa, doznali sve o avanturama Alise u Zemlji čudesa i zašto je Sarah Connor pravi primjer mame-heroja. Posjetitelji, učenici i profesori također su mogli upisati imena osobnih heroja na naše stablo. Tako su se na stablu našla imena prijatelja, roditelja, te čak i nekih znanstvenika.

Prirodnjaci su došli na svoje u drugoj prostoriji, gdje su uz pomoć Lego kockica slagali molekule, modelirali DNK, igrali društvenu igru o poznatim znanstvenicima i Nobelovcima, spajali strujni krug, te zaigrali nogomet i košarku s Michael Jordanom. Svi su se mogli podružiti s Nobelom, Teslom, Pasteurom, Ghandijem, Đikićem, Ružičkom, Prelogom, Radićem, Starčevićem i mnogim drugim velikim imenima. Učenici su odlučili fotošopirati i profesore u razne superjunake.

Nakon dobre zabave i mnogo osvojenih diploma u raznim kvizovima znanja i društvenim igrama, uživali smo u autorskom dramskom projektu naših glumaca. Diletantski teatar superjunaka i njihova predstava „I need a hero“ publiku je ostavila s pitanjem tko su junaci – Superman i Batman ili samohrane majke, vatrogasci i nepoznati junaci koji čine mala ali značajna djela koja drugima mijenjaju život na bolje.

Zadnja, no ništa manje važna, bila je Info grupa. Oni su bili zaduženi za općenite informacije o školi, našim posebnostima i pristupu te su spremno odgovarali na sva pitanja o projektima, aktivnostima i radu škole. Posjetitelji su mogli glasati i za najbolje učenike-izlagače i po skromnoj cijeni kupiti najnoviji broj našeg školskog lista „PPG Times“. Sve prisutne oduševio je „herojski kanape“ našeg profesora geografije, Šime Sušića, kojim je odao počast domaćim herojima poput Janice Kostelić, Nikole Tesle, Ante Starčevića i Dražena Petrovića.

Sve u svemu, omastili smo brk odličnim sendvičima, prekrasno se podružili s bivšim, sadašnjim i, nadamo se, budućim učenicima, zabavili se i osvojili brojne diplome, razmijenili iskustva i uživali u plodovima projektne nastave koja nas je sve mnogočemu novome naučila i zbližila. Već skupljamo ideje za sljedeći Otvoreni dan, a nadamo se da će biti uspješan, poučan i zabavan kao ovogodišnji!