Skip links

Kako smo proveli Otvoreni dan naše škole

Učenici prvog razreda proučili su Englesku kuhinju, te su inspirirani njome sami pripremili Engleski doručak ;(omlet, kobasice, krvavice, grah, prženu rajčicu, gljive, tost, poznate engleske palačinke tzv.„pikelets). Koliko je Engleski doručak dobar svjedoči sam Somerset Maugham, poznati britanski pisac, koji je rekao da ako se želite dobro najesti u Britaniji, trebate tri puta dnevno jesti engleski doručak. Zatim smo predstavili ono što Britanci najčešće jedu za ručak (Roast beef with Yorkshire pudding, Fish and chips, Zoad in the Hole, Shepherd’s pie, te tipični desert Bread and butter pudding). Šećer na kraju bio je Afternoon tea, odnosno High tea. Naši gosti imali su priliku probati jela koja se obično poslužuju kao poslijepodnevni obrok u cijeloj Britaniji; sendviče s krastavcima, sendviče s potočarkom, s pekmezom, od jaja i s lososom. Zatim Eccles cakes, Devonshire scones, Chelsea buns, Lincolnshire plum bread, Lardy cake, Cornish pasties. Naravno, uz ta smo jela uživali u engleskim čajevima Earl Grey, English breakfast.

Učionica broj tri bila je posvećena očuvanju našeg planeta. Učenici trećeg razreda uključeni su u međunarodni projekt U4energy – Europski školski izazov koji organizira Europska komisija. U sklopu projekta učenici trećeg razreda provode kampanju o važnosti racionalne potrošnje energije pod nazivom Zeleni val. Kao dio svojih aktivnosti osmislili su igru Čovječe, riješi se smeća kojom su na zanimljiv način predstavili svoje znanje iz biologije, kemije i etike usmjereno brizi o resursima planeta. Kao izvrstan način recikliranja predstavili su svoju skulpturu pauka izrađenu od plastičnih čaša i vrećica, a koja je ujedno i praktičan koš za smeće.

U učionici drugog razreda putovali smo prelijepom Italijom. Križaljka je bila uvod u temu „La bella Italia“. Zatim su učenici pokazali koliko dobro poznaju Italiju odgovarajući na razna pitanja, rješavajući abc pitalice, točne i netočne rečenice i popunjavajući tekst o talijanskim gradovima, otocima, morima, planinskim lancima, rijekama, jezerima… Zajednički smo složili puzzle talijanskih regija i naučili koji su im glavni gradovi. Na kraju smo raznim osobama dodijelili regije u kojima žive, pa je Lorenzo dospio u Lombardiju, Laura u Lazio, a Tommaso u Toscanu. Dobro smo se zabavili i kroz igru puno toga i naučili.

Učenici prvog razreda osmislili su projekt pod nazivom „Muke po lektiri“ unutar kojeg su se poigrali s temom obavezne lektire u prvom razredu.

U okviru projekta osmislili su kratku predstavu čiji tekst čine dramatizirani ulomci Šenoinog romana“Zlatarovo zlato“ i Salingerovog romana „Lovac i žitu“, dramske sekvence iz Sofoklove „Antigone“ i nekoliko prizora iz Homerove „Ilijade“

U priči o susretu dvoje mladih koji planiraju izlazak u sjeni moguće kazne zbog nepročitane Lektire, sudjeluje moderator koji provjerava pročitanost lektire kod publike, sama publika(glumci) i stvarna publika koja u razgovoru s moderatorom daje savjete protagonistima.

Glumci glume da su glumci, publika glumi glumce i glumci u publici glume publiku.

Da ne bi došlo do posvemašnje zbrke, moderator prekida glumce- publiku i predstavu privodi kraju.

Reakcije na projekt bile su vrlo pozitivne jer nitko nije očekivao intervencije publike u predstavu i svima je to bilo vrlo zabavno.

Svoje znanje o kulturi i civilizaciji njemačkog govornog područja učenici prvog razreda prezentirali su kroz kratki kviz u kojem su se našla pitanja o glavnim gradovima Njemačke, Austrije i Švicarske, njihovim karakteristikama te poznatim ličnostima i drugim zanimljivostima. Učenici su bili podijeljeni u tri skupine od kojih je svaka predstavljala jednu od tri zemlje u kojima je službeni jezik njemački : Njemačku, Austriju i Švicarsku.

Na otvorenom danu predstavljen je 5. br. školskog lista PPG TIMES ali ovoga puta u novom ruhu (Adobe indesign program)i s novim urednicima. Stara ekipa urednika tek što nije maturirala i oprostila se od lista u prosincu, na predstavljanju br.4. Novu ekipu čine učenici 2. razreda koji će list uređivati do mature. Oni su: Edita Krmpotić, Nikola Grbavac i Davor Novak. Naslovna tema 5. broja bila je srednjoškolsko doba a svi zainteresirani čitatelji svoj broj lista mogu preuzeti u prostorima Škole.

Učenici 3. razreda osmislili su javnu debatu na temu: “Treba li smanjiti broj predmeta u hrvatskim školama?“ Polazišni zadatak bio je istražiti što više školskih sustava u susjednim zemljama sa naglaskom na zemlje članice EU i usporediti ih s Hrvatskom. Učenici su tom prigodom izradili mnoštvo plakata na kojima su izložili karakteristike različitih školskih sustava. U javnoj debati slobodnoga tipa afirmirala se teza „Treba smanjiti broj predmeta u RH“ Pozvani su svi gosti da se uključe u debatiranje što je nekolicina i prihvatila.

Učenici su također sudjelovali u kvizu „Mozgalice“. Podijeljeni u grupe, nadmetali su se u rješavanju vizualnih i šaljivih logičkih zadataka i zagonetki, a pridružili su se čak i roditelji te ostali posjetitelji.