Skip links
Bili smo na Nastavi na putu u Toscani PPG prva privatna gimnazija zagreb

Bili smo na Nastavi na putu u Toscani

Na naše putovanje krenuli smo 28. rujna. Plan prvoga dana bio je posjetiti Bolognu, točnije njezinu glavnu regiju Emilia-Romagnu. Put je bio dug, ali smo prethodno dobili napisati referat o jednoj temi povezanoj  našim putem, te smo našu vožnju iskoristili čitanjući te referate. Slušali smo općenite činjenice o Italiji, povijesti, modi, glazbi i hrani, što je meni bilo jako zanimljivo i dobar uvod u naše putovanje.

Uz usputna zaustavljanja u Sloveniji i Italiji, u Bolognu smo stigli u poslijepodnevim satima. Prvo smo vidjeli Piazzu Maggiore, koja nam je dala prvi dojam o Italiji. Podsjetila nas je na naše stare dalmatinske gradove i osjetili smo jako mirnu atmosferu. Uslikali smo se te krenuli dalje. Odmah pored Piazze Maggiore nalazi se kupola s freskama na stropu. Kada se stane s drugom osobom na suprotnu stranu i govori u zid, mogu se čuti riječi – iako osoba šapuće.

Nakon tog „bežičnog telefona“ vidjeli smo Baziliku di san Petronio i Le due torri. Čitavo mjesto odavalo je dojam retro stila, upravo zbog Bazilike i dva tornja. Saznali smo i da se tornjevi spominju u Danteovoj Božanskoj komediji. Osim toga, taj starinski stil daju i male ulice, kafići, gostionice i dućani. Nakon razgledavanja centra, napokon je došlo slobodno vrijeme. Umorni od puta smo svoje vrijeme iskoristili za kavu i laganu šetnju gradom. Vidjeli smo puno malih talijanskih dućana s domaćim namirnicama i voćem pa smo se i time okrijepili.

Nakon slobodnog vremena krenuli smo u hotel. Smjestili smo se i krenuli na večeru na kojoj smo imali priliku vidjeti na koji način Talijani jedu. Iako malo umorni, ali siti i zadovoljni, igrali smo društvene i kartaške igre. Zabavili smo se u maloj dvorani u kojoj je bio biljar i stolni tenis. Tu smo proveli najviše vremena.

Sljedećeg jutra nakon doručka zaputili smo se u Firenzu. Osobno mi je Firenza bila najljepša zbog rijeke Arno i priča vezanih uz taj grad. Hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović proveo je svoje studenske dane upravo u Firenzi te je jednu od svojih pjesama posvetio ovome gradu. Na putu do Firenze imali smo priliku čuti ju jer je bila jedna od tema za referate. Naše prve destinacije u Firenzi bile su Crkva sv. Križa i Katedrala Santa Maria di Fiore, ispred koje smo dobili slušalice i aparat, kako bismo bolje čuli vodičicu. Nakon toga otišli smo u najpoznatiji trg Firenze, Piazza della Signora, u  kojoj se nalazi gradska vijećnica Palazzo Vecchio. Ispred nje nalazi se kopija Michelangelovog Davida i mnoge druge skulpture koje su nam se jako svidjele. Vidjeli smo i kuću Dantea Aligherija te otišli do obale rijeke Arno vidjeti Ponte Vecchio, stari most.

Saznali smo da je Firenza jako nastradala za vrijeme Drugog svjetskog rata i da su srušeni svi mostovi osim Ponte Vecchia jer je Hitler rekao da je most prelijep da bi ga se uništilo. Nakon lijepog pogleda na rijeku, zaputili smo se u Galriju degli Ufizzi. Prije svega, naučili smo puno o obitelji Medici, koja u prijevodu znači „liječnici“. Ona je u 15. stoljeću vladala Firenzom, a zbirku renesansne umjetnosti koja sadrži galeria degli Ufizzi, skupili su upravo oni. Naša zadaća bila je pronaći najpoznatija djela u galeriji, odgovoriti na pitanja i uslikati „selfie“ pored radova. Zadaća nam se činila zabavnom te smo uzbuđeni krenuli u potrgu za djelima. Ispunili smo zadatak, pa je uslijedio zasluženi odmor. Otišli smo u restoran u kojem smo naručili lasagne i zatim otišli na sladoled. Nakon odmora vratili smo se u hotel, večerali i ponovo igrali društvene igre.

Trećeg jutra zaputili smo se u Sienu. Prvo smo otišli do ckrve Duomo di Siena. Eksterijer je bio zadivljujuć i rekla bih za mene najljepša turistička atrakcija uz gealeriju u Firenzi koju smo vidjeli. Vidjeli smo i Piazzu del Campo, trg u obliku školjke, koji je jednom bio rimsko kazalište. Imali smo puno slobodnog vremena, koje smo iskoristili za kavu i sladoled. Pratila nas je lagana kiša, ali to nas nije spriječavalo u šetnji i razgledavanju.

Nakon odmora, otišli smo u San Gimignano, mali gradić na brdu. Imali smo predivan pogled na zelenilo koje okružuje ovaj grad i sva arhitektura je davala neki opušteni, romantični dojam. Slobodno vrijeme iskoristili smo isto za kavu, koja je bila najjeftinija do sad. Samo euro i 50! Našli smo maleni kafić s lijepim pogledom i uživali. Nakon odmora otišli smo u natrag hotel.

Posljednjeg dana putovanja posjetili smo Pisu. U pratnji vodiča došli smo do Trga katedrale, drugim imenom Trga čudesa. Tamo se nalazi kosi toranj,  katedrala Uzašašća sv. Marije, krstionica i monumentalno groblje. Slikali smo se ispred tornja, a zatim čekali u redu za ulazak u njega. Kada se penje na toranj na stepenicama se mogu vidjeti udubljenja koja su tamo zbog mnogih posjeta, a na vrhu samog tornja nalaze se zvono i stepenice na kojima smo se slikali. Nakon razgledavanja i kratkog odmora krenuli smo natrag u Zagreb. Put pred nama bio je dug, ali nam to nije pretjerano smetalo. Putem smo igrali društvene igre, slušali glazbu i malo spavali. Mislim da smo se najviše povezali upravo u tim vožnjama jer bi radili sve i pričali o svemu samo da vrijeme brže prođe. Nismo pričali samo kao jedan razred, već i kao generacija i vjerujem da su se za to vrijeme sklopila i neka nova prijateljstva. U Zagreb smo došli oko 22 sata, umorni, ali radosni zbog lijepo provedenog izleta. Drago mi je što smo uspjeli obići toliko destinacija u samo četiri dana i osjetiti Italiju, ne samo kao zemlju u kojoj smo turisti nego i njihov način života.

Helena Braovac 3.a

Zavirite u našu fotogaleriju.