Skip links
PPG-ovci u Berlinu i Potsdamu PPG prva privatna gimnazija zagreb

PPG-ovci u Berlinu i Potsdamu

Dio ovogodišnjih proljetnih praznika odlučili smo provesti u Berlinu. Naša berlinska avantura započela je dolaskom u jutarnjim satima. Nakon ostavljanja prtljage u hotelu uputili smo se u istraživanje prijestolnice.

Berlin nas nije ostavio ravnodušnima. Hodajući poznatom avenijom Unter den Linden, koju mnogi uspoređuju s pariškim Champs – Elyseeom, uvjerili smo se u istinsku ljepotu Berlina. Na Museumsinselu nakratko smo se odmorili u Lustgartenu („Vrtu užitaka“), a zatim se uputili u Pergamonmuseum.

Posjetivši Checkpoint Charlie, jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza između istočnog i zapadnog Berlina dobili smo jasniju sliku tadašnjeg podijeljenog grada, a u samom muzeju mogli smo svjedočiti stvarnim rekvizitima korištenim pri bijegu s istoka na zapad.

Vidjeli smo poznati Potsdamer Platz, Alexanderplatz, Brandenburška vrata, Gendarmenmarkt, Spomenik žrtvama holokausta, prošetali duž Kurfürstendamma i još mnoge druge zanimljivosti.

Dan proveden u zoološkom vrtu bio je pun pogodak, a posjet Židovskom muzeju uvelike je utjecao na naše emocije. Nastao kao sjećanje na bolnu židovsku povijest, muzej posjeduje narativne elemente koji su nas vodili kroz cijelu priču holokausta.

U Reichstagu, njemačkom parlamentu, uvjerili smo se u štedljivost Nijemaca. Staklenom kupolom na vrhu zgrade, koja simbolizira transparentnost vlasti i cijele njemačke politike, maksimalno se iskorištava sunčeva energija i prirodno prozračivanje.

Nikako nismo mogli biti u Berlinu, a da ne vidimo Potsdam i poznati dvorac Sanssouci u kojem je pruski kralj Friedrich II Veliki provodio svoje bezbrižne trenutke.

Berlin je zaista poseban. U njemu se osjeća sloboda u svakom koraku, a diše se i živi punim plućima.