Skip links
Pikantni rižoto sa školjkama i kozicama PPG prva privatna gimnazija zagreb

Pikantni rižoto sa školjkama i kozicama

Naš dragi profesor geografije Šime Sušić, ujedno i prvi pobjednik hrvatskog Masterchefa, odlučio je s nama podijeliti neke od svojih recepata.

Pikantni rižoto sa školjkama i kozicama

sastojci: repovi kozica, školjke (vongole), peršin list, sol, papar, čili, svježi đumbir, riblji temeljac, riža Arborio ili Carnaroli (Scotti), maslac, luk srebrenac, bijelo vino, šafran, češnjak, tvrdi sir

Sitno nasjeckati luk srebrenac, češnjak, naribati svježi đumbir, narezati malo čilija i sve skupa baciti na kombinaciju maslinovog ulja i maslaca. Pustiti da se pirja. Poželjno je imati svježe školjke jer se najbolja slanoća rižota postiže upravo iz tekućine (mora) kojeg školjke puste. Školjke, u ovom slučaju vongole, ubaciti u suhi lonac i držati na vatri uz lagano miješanje dok se školjke ne otvore. Školjke izvaditi iz lonca, izvaditi iz svake meso, a tekućinu koju su pustile procijediti kroz fino sito da se eliminiraju moguća zrnca pijeska. Za rižoto koristiti samo očišćene repove kozica. Glave i oklop možete iskoristiti za temeljac ili za eventualno za dobivanje umaka.

Kad vidite da su sastojci omekšati, a okusu proželi, ubacite rižu i miješajte koju minutu u suho da se riža zacakli i počne ispuštati škrob. U međuvremenu u 2 dcl bijelog vina razmutite malo šafrana u prahu. Dobivenom tekućinom zalijte rižu i pustite da ispari skoro do kraja. Konstantno energično miješajte rižu. Kad procijenite da ima premalo tekućine podlijevajte je temeljcem* (dodajte i par žlica tekućine od školjaka). Nakon nekih 10 minuta u rižoto dodajte meso školjaka, sirovo meso kozica, sitno sjeckani peršin, koju kap maslinovog ulja, papar i postepeno dozirajte tekućinu od školjka da biste izbalansirali slanoću. Ugasite vatru, ubacite par kockica hladnog maslaca, poklopite i ostavite da predahne koju minutu.

* Bitna stvar kod temeljaca je da se ne sole prilikom izrade i da temeljci koji nam služe za podlijevanje rižota budu približno iste temperature kao i rižoto.