Skip links
Spremamo se na Harvard! PPG prva privatna gimnazija zagreb

Spremamo se na Harvard!

Još svega nekoliko dana nas dijeli od putovanja u Boston na sudjelovanje u najvećoj svjetskoj simulacijskoj debati za srednjoškolce – Harvard Model United Nations 2020! Naime, jedanaesti put za redom smo pozvani na ovu prestižnu konferenciju u organizaciji glasovitog Sveučilišta Harvard.

Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debatne konferencije, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku sudjelovati.

Izrazita nam je čast sudjelovati među 3000 učenika srednjih škola i studenata na ovoj velikoj debatnoj pozornici. Naši se potencijalni delegati marljivo pripremaju tjednima s mentoricom, prof. Breitenfeld, prateći aktualne vijesti iz zemlje i svijeta i čitajući relevantne izvore informacija.

Ove godine predstavljamo Bugarsku unutar Opće skupštine, te Ekonomskog i socijalnog vijeća. U sklopu Opće skupštine Kyla predstavlja World Health Organization i temu „Access to Healthcare for Displaced Persons“, Petra predstavlja World Conference on Women i temu „Sexual Violence During Wartime“, Marko i David predstavljaju Special Summit on the Millennium Development Goals i temu „Preventing Opioid Abuse“, Maia predstavlja Special Summit on the Millennium Development Goals s temom „Early Education in Developing Countries“, Unutar Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a Mara i Luna predstavljaju NATO i temu „Sustaining Cooperation with Russia“, a Lucija i Vito Commission on Population and Development „Informal Settlements and Urban Development“. Unutar Specilanih agencija UN-a Darian predstavlja Treaty of Versailles i temu „The Aftermath of World War I“.

Od velike nam je pomoći u pripremama bilo predavanje profesora geografije Šime Sušića o Bugarskoj i NATO savezu. Profesor Sušić usporedio je Hrvatsku i Bugarsku iz više kuteva te analizirao njihov različit put ulaska u Europsku uniju. Drugi dio predavanja posvetio je NATO savezu, njegovom širenju, zahlađenju odnosa, zatopljenju te trzavicama između samih članica.

Jedva čekamo stati na debatnu pozornicu HMUN-a kao jedanaesta generacija iz Hrvatske koja je to svojim trudom i radom zaslužila.