Vrijeme pripreme: 55 min
Sastojci za tortu:
2 šalice (400 g) smeđeg šećera
1 3/4 šalice (220 g) svenamjenskog brašna
3/4 šalice (85 g) tamnog kakaa u prahu
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
2 jaja
1 šalica (240 ml) mlaćenica ili kiselo mlijeko *
1 šalica (240 ml) jake crne kave (1 šalice vode + 2 žličice instant espresso u prahu)
1/2 šalice (120 ml) biljnog ulja
ekstrakt vanilije 1 žličica
za glazuru:
1/2 šalice (110 g) maslaca
2/3 šalice (60 g) kakaa u prahu
1/3 šalice (80 ml) mlijeka
3 šalice (375 g) šećera u prahu
ekstrakt vanilije 1 žličica
1/4 žličice soli
UPUTE:
Za tortu:
Zagrijte pećnicu na 350 F ili 180 C. Pripremite okrugli kalup.
U veliku zdjelu kombinirati šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol.
Napravite u sredini smjese malo mjesta potom dodajte jaja i kiselo mlijeko*. Umutiti dok ne bude glatko. Dodajte kavu, ulje i vaniliju i nastaviti miješanje sve dok ne bude lijepo izmješano i ukomponirano. Podijeliti smjesu između dva kalupa (dvije kore) i peći 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe gotovo čista ili s nekoliko vlažnih mrvica.
Potpuno ohladiti kore prije glazure.
Glazura:
Rastopiti maslac. Dodati kakao prah i umutiti dok ne postane glatko.
Postupno dodati šećer u prahu, naizmjenično s mlijekom i nastaviti tući dok ne bude poput snijega.
*Kiselo mlijeko možete napraviti i sami tako da dodate žlicu octa u 800 ml mlijeka.