Skip links
The Best Chocolate Cake (Lora Laura i Aja Džaferović) PPG prva privatna gimnazija zagreb

The Best Chocolate Cake (Lora Laura i Aja Džaferović)

Vrijeme pripreme: 55 min

Sastojci za tortu:

2 šalice (400 g) smeđeg šećera

1 3/4 šalice (220 g) svenamjenskog brašna

3/4 šalice (85 g) tamnog kakaa u prahu

2 žličice praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

1 žličica soli

2 jaja

1 šalica (240 ml) mlaćenica ili kiselo mlijeko *

1 šalica (240 ml) jake crne kave (1 šalice vode + 2 žličice instant espresso u prahu)

1/2 šalice (120 ml) biljnog ulja

ekstrakt vanilije 1 žličica

za glazuru:

1/2 šalice (110 g) maslaca

2/3 šalice (60 g) kakaa u prahu

1/3 šalice (80 ml) mlijeka

3 šalice (375 g) šećera u prahu

ekstrakt vanilije 1 žličica

1/4 žličice soli

UPUTE:

Za tortu:

Zagrijte pećnicu na 350 F ili 180 C. Pripremite okrugli kalup.

U veliku zdjelu kombinirati šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol.

Napravite u sredini smjese malo mjesta potom dodajte jaja i kiselo mlijeko*. Umutiti dok ne bude glatko. Dodajte kavu, ulje i vaniliju i nastaviti miješanje sve dok ne bude lijepo izmješano i ukomponirano. Podijeliti smjesu između dva kalupa (dvije kore) i peći 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe gotovo čista ili s nekoliko vlažnih mrvica.

Potpuno ohladiti kore prije glazure.

Glazura:

Rastopiti maslac. Dodati kakao prah i umutiti dok ne postane glatko.

Postupno dodati šećer u prahu, naizmjenično s mlijekom i nastaviti tući dok ne bude poput snijega.

*Kiselo mlijeko možete napraviti i sami tako da dodate žlicu octa u 800 ml mlijeka.