Skip links
Dino Šrekais PPG prva privatna gimnazija zagreb

Dino Šrekais

Njegov obrazovni put odveo ga je u Australiju i Ameriku, a dio svog vremena proveo je i u Africi brinući o velikim mačkama prije njihovog puštanja u divljinu. Trenutno završava MBA na prestižnom Cornellu, a svoju će karijeru započeti ovo ljeto na Wall Streetu.

Za našeg Dinu Šrekaisa stvarno vrijedi rečenica „tiha voda brege dere“. Samozatajan, koncentriran i savjestan na satu, te jedan od najboljih matematičara u povijesti škole, naš Dino uvijek je pokazivao sklonost prirodnim predmetima. Uvijek ćemo pamtiti njegovu strast prema glazbi i sportu, te sate govorništva kad nas je impresionirao recitiranjem. Može se pohvaliti nevjerojatno zanimljivim životopisom za tako mladu osobu. Njegov obrazovni put odveo ga je u Australiju i Ameriku, a dio svog vremena proveo je i u Africi brinući o velikim mačkama prije njihovog puštanja u divljinu. Trenutno završava MBA na prestižnom Cornellu, a svoju će karijeru započeti ovo ljeto na Wall Streetu. Ponosni smo što je bio naš učenik i želimo mu puno uspjeha!

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

Stjecanje cjeloživotnih prijateljstava kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti te nezaboravna putovanja. To su četiri odlične godine mog života.

2. Što bi istaknuo kao prednost školovanja u PPG-u?

Velik fokus na strane jezike kroz nastavu, radionice te pripreme za polaganje međunarodnih certifikata. Trud i zalaganje profesora za osobni napredak i budućnost svakog pojedinačnog učenika. Također, malen broj učenika, cijelodnevna nastava te izvannastavne aktivnosti su omogućile stvaranje bliskih prijateljstava i veliku povezanost medu učenicima što je po meni velika prednost.

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirao?

Maturirao sam 2007. godine te sam upisao Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu. Zbog uspjeha na prvoj godini studija sam dobio državnu stipendiju za 10% najboljih studenata u državi te sam ostatak studija proveo na smjeru Automatike gdje sam većinu praktičnog rada odradio u Laboratoriju za obnovljive izvore energije. Također, za vrijeme studija proveo sam dosta vremena tokom ljeta volontirajući u Južnoafričkoj Republici.

Nakon završenog diplomskog studija 2012. godine dobio sam posao u tvrtci S.C.A.N. koja se bavi automatikom u industriji nafte i plina, no nakon kratkog vremena sam primljen na MBA studij sveučilista Cornell u SAD-u s početkom u srpnju 2013. U S.C.A.N.-u sam dao otkaz i odradio praksu u investicijskom bankarstvu Zagrebačke Banke kao pripremu za nadolazeću promjenu karijere. Planirao sam krenuti u područje financija pa sam i položio prvi CFA ispit da skupim neko predznanje prije početka MBA studija.

Nakon odrađene prakse u ZaBa-i i početka MBA studija ubrzo sam shvatio da želim nastaviti karijeru u investicijskom bankarstvu te sam odabrao taj smjer i fokusirao sav trud u nalaženje posla u toj industriji. Preko alumnija Cornella i ostalih kontakata na Wall Streetu odradio sam otprilike 70-ak intervjua u New Yorku te u konačnici dobio praksu u Citi banci za vrijeme ljeta između prve i druge godine studija (2014. godina). Odradio sam praksu te su mi ponudili da se nakon studija vratim kao full-time zaposlenik. Tu ponudu sam prihvatio te počinjem u kolovozu 2015. godine. Trenutno se nalazim u Sydney-u u Australiji gdje odrađujem prvi semestar druge i završne godine studija u sklopu bilateralne studentske razmjene koju Cornell ima sa Sveučilištem UNSW.

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Svoj najveći uspjeh ostvario sam prije dva mjeseca u kolovozu 2014. godine, kad sam nakon odrađene prakse u Citi-u kao Analyst dobio ponudu za direktno promaknuće u full-time Associate poziciju. To je prvi put da se tako nešto dogodilo te sam time postao najmlađi Investment Banking MBA Associate u Citi banci (250 000 zaposlenika).

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Definitivno ću par godina raditi u Citi banci, a onda tko zna. Sad kad gledam na budućnost, čini mi se da bih se nakon par godina mogao vratiti u Europu, ali tko zna sto će mi tada biti u glavi i koje prilike će mi biti pružene. Dugoročno mislim da ću se vratiti u Hrvatsku.

6. Što te najviše veseli?

Najviše me veseli baviti se sportom, prvenstveno Američkim nogometom. Počeo sam trenirati prije skoro 8 godina i od tada je skoro svaki trenutak mog slobodnog vremena posvećen tom sportu. Dio moje odluke da odem na studij u SAD bio je taj sport, a i dio moje odluke da odem na semestar u Australiju također. Trenutno ovdje igram za sveučilišnu ekipu Sydney University-a i uživam.

7. Što bi ti poručio/savjetovao našim učenicima I općenito mladim ljudima?

Koliko vam sredstva i vrijeme dopuštaju, što više putujte te pokušajte steći nekakvo internacionalno iskustvo. Idite na godinu dana razmjene u srednjoj školi, ili idite na faks negdje van ili idite na Erasmus. Ili završite faks u HR pa idite na diplomski negdje van, ili nakon faksa pokušajte raditi negdje van. Svejedno kad, samo idite nekad, barem na godinu dana. To će vam otvoriti bolju perspektivu i pogled na svijet. I bolje ćete upoznati sami sebe. Možda otkrijete neko mjesto u svijetu koje vam savršeno odgovara, a možda baš kad odete, otkrijete da je Hrvatska to mjesto. U tom slučaju se uvijek možete vratiti, sve što ste ostavili će vas čekati, uključujući prijatelje. A i ako se odlučite vratiti sa obogaćenim životnim iskustvom, ljudi ce vas puno više cijeniti i otvarat će vam se bolje prilike.