Skip links
Interdisciplinarni dan u PPG-u: Snovi PPG prva privatna gimnazija zagreb

Interdisciplinarni dan u PPG-u: Snovi

Tradicionalno, svako polugodište provedemo jedan dan sudjelujući u zanimljivim radionicama koje povezuju nekoliko predmeta, a sve pod nazivom Interdisciplinarni dan. Tada učenici zadanoj temi pristupaju na kreativan način, a lakše i brže usvajaju nova znanja jer informacije povezuju iz nekoliko različitih pogleda: sa strane društvenih te prirodoslovnih predmeta. Ovog puta istraživali smo fascinantan svijet snova kroz prizmu društvenih predmeta: hrvatskog i njemačkog jezika, psihologije i sociologije.
Naši učenici upoznali su se sa psihoanalitičarom Sigmundom Freudom, istražujući njegovu podjelu ličnosti na id, ego i superego te saznali na koji način ovaj poznati otac psihoanalize povezuje snove i podsvjest.
Nakon čitanja ulomka romana struje svijesti Williama Faulknera i sami su se okušali u pisanju proze pomoću svojih misli tako što su koristili tehniku vruće olovke. Svoje su misli pretočili u riječi i stvorili mala kreativna djela.
Učenici su na satu likovne umjetnosti i španjolskog jezika bili uvučeni u svijet snova i stvaranja dvojice umjetnika, španjolskog slikara, pisca, dizajnera i autora filmova Salvadora Dalíja i katalonskog arhitekta Antonija Gaudíja. Kratkom analizom Dalíjevih slikarskih djela vidjeli su poveznicu snova i nadrealizma, a otrili su i što znače motivi koji se u njihovim snovima javljaju analizom narodne sanjarice.
Na satu hrvatskog i njemačkog jezika učenici su se prisjetili bajki kojima su roditelji plašili djecu koja nisu noću htjela spavati. I sami su zavrnuli rukave i napisali malo književno djelo.
Za kraj su učenici dobili sjajnu priliku hipnotizirati svoje profesorice! Spominjale su se zaključene petice, nepisanje testova i doručak u školi… Pogodite je li im to pošlo za rukom!
Zavirite u našu fotogaleriju.