Skip links
Jesensko kulturno uzdizanje | Prva privatna gimnazija zagreb

Jesensko kulturno uzdizanje

Ova jesen pokazala se vrlo aktivnom na kulturnom planu jer su učenici bili na dva koncerta klasične glazbe i jednoj predstavi. 26.9. bili smo na koncertu otvorenja sezone Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslav Lisinski. Koncert je započeo kratkim govorom novog ravnatelja Zagrebačke filharmonije – Mirka Bocha i dodjelom Zlatne povelje za iznimna dostignuća i izvrsnost skladatelju Milku Kelemenu, nakon čega je uslijedila izvedba njegova djela Preludio, Aria e Finale. Uživali smo u Mozartovom 21. Koncertu za klavir i orkestar u C-duru, te izboru iz suita Romea i Julije Sergeja Prokofjeva.

Točno mjesec dana kasnije, 26.10., otišli smo u HNK na tradicionalni jesenski koncert Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH na kojem im se pridružio jedan od naših najdugovječnijih zborova, Šibensko Kolo. Koncert je otvorilo Kolo s tri a capella izvedbe, nakon kojih je uslijedio izbor popularnih orkestralno – zborskih djela glasovitih kompozitora poput Tijardovića i Gotovca. U drugom dijelu, simfonijski puhački orkestar izveo je ulomke iz Puccinijevih opera La Bohème i Turandot.

Nakon dva koncerta, htjeli smo se posvetiti i teatru, stoga smo s velikim zanimanjem u Gavelli pogledali izvedbu glasovite drame Amadeus Petera Shaffera, u režiji Dore Ruždjak Podolski i s Enesom Vejzovićem, Filipom Križanom i Natašom Janjić Lokas u naslovnim ulogama Salierija, Mozarta i Constanze Weber. Ni najveći obožavatelji Formanovog remek djela iz 1984. nisu ostali ravnodušni na ovu solidnu adaptaciju koja nas je u više navrata i nasmijala i ganula.