Skip links
Kako je protekla učenička razmjena s prestižnom Gimnazijom Rysensteen iz Kopenhagena PPG prva privatna gimnazija zagreb

Kako je protekla učenička razmjena s prestižnom Gimnazijom Rysensteen iz Kopenhagena

Nešto manje od tjedan dana s našim danskim prijateljima iz Rysensteen Gymnasium preletjelo je u hipu! Dok su oni krenuli putem Splita, nama se dojmovi još sliježu. Stvorena su nova prijateljstva, uspostavljena je suradnja između naših škola, a svima nam je zajedničko da smo puno toga naučili jedni o drugima.
Dva su prijepodneva danski gimnazijalci slušali nastavu u našoj školi na engleskom jeziku. Naša razmjena dotakla se najpoznatijih danskih i hrvatskih pisaca priča. Tako smo mi predstavili djela Ivane Brlić Mažuranić, s naglaskom na priču „Kako je Potjeh tražio istinu“. Kao tema, provlačilo se pitanje trebaju li mladi sami birati svoj životni put ili slušati roditelje, a upravo su na tu temu profesorice Maja Vrkić i Ines Popijač moderirale učeničku debatu. Danski gimnazijalci su zatim bili na odabeanom na hrvatskom jeziku u bilo kojem od naših osam razreda.
U sklopu sata hrvatske književnosti u goste nam je došla književnica Ivana Bodrožić i predstavila svoj roman o odrastanju u ratnoj Hrvatskoj „Hotel Zagorje“. Uz puno pitanja o odrastanju u ratno doba, Danci su upoznali i početak 90-ih u našoj zemlji. Naš je školski psiholog Bruno Bencarić na zanimljivom i interaktivnom satu usporedio Dance i Hrvate kada su u pitanju osamostaljenje i samorealizacija.
Ključne trenutke u hrvatskoj prošlosti, politička zbivanja kroz stoljeća, geografske posebnosti i zanimljivosti predstavili su profesor povijest Zoran Kantolić te geografije Šime Sušić, dok je profesorica engleskog Ines Popijač usporedila danski i hrvatski obrazovni sustav. Na kraju su učenici sami raspravljali o dobrim i lošim stranama oba obrazovna sustava te dali prijedloge kako se oni mogu poboljšati.
Nakon nastave naši su gosti obišli i nekoliko muzeja: Muzej prekinutih veza na Gornjem gradu te Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Također su posjetili dvije nevladine organizacije s kojima su razgovarali o ljudskim pravima i jednakosti spolova.
Danci su veliki ljubitelji sporta i za ovo kratko vrijeme su posjetili košarkašku i vaterpolo utakmicu. Poželjeli su pobliže upoznati navijačku strast Zagrepčana – naravno da smo ih odveli u GNK Dinamo Zagreb! Puno hvala gospodinu Miroslavu Tomaševiću na odličnom vodstvu kroz klub. Imali smo priliku vidjeti bogatu kolekciju klupskih trofeja, svlačionicu, teretanu, hotel za nogometaše, počasne lože za istaknute goste, a kao posebnu poslasticu izdvajamo prolazak kroz tunel i izlazak na teren. Doživjeli smo pravo dinamovsko iskustvo!
Iako su ovih dana imali puno prilika isprobati tradicionalna hrvatska jela, za zajedničku večeru odlučili smo pripremiti naše najpoznatije autohtone recepte. Bilo je tu svega: komiške pogače, dalmatinske i slavonske plate, sarme i punjene paprike, ričeta, salate s hobotnicom mediteranske torte, a s ponosom smo zaključili da su štrukli, pašticada i purica s mlincima prvi „otišli“.
Još smo se malo podružili izmjenili dojmove ove kratke, ali događajima bogate učeničke razmjene. S velikim veseljem iščekujemo kraj travnja kada ćemo mi putovati u Kopenhagen i nastaviti suradnju.
Zavirite u naše fotogalerije: