Skip links
Karla Grgić | Prva privatna gimnazija zagreb

Karla Grgić

Karlin obrazovni put odveo ju je u Sloveniju, Švicarsku i Kanadu, a danas je ona menadžerica u konzultantsko-revizorskoj tvrtci Deloitteu Hrvatska. Nedavno nas je razveselila dolaskom na PPG reunion – okupljnje 24 generacija bivših učenika naše male škole za velika znanja, a danas vam donosimo naš kratki razgovor s njom.  width=

Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

Srednja škola bila je jedno divno razdoblje kojeg se uvijek rado sjetim. Najljepša sjećanja vezana su uz putovanja (posebno maturalac), vesele anegdote iz školskih klupa, drage profesore, pripreme za otvorene dane i Grički top koji je u 12 sati najavljivao veliki odmor, a neke nerijetko odbacio sa stolice (u vrijeme dok je gimnazija bila smještena na Gornjem gradu).

Što bi istaknula kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

U vrijeme upisa srednje škole, moram priznati, uz sve prednosti koje je Prva privatna gimnazija pružala putovanja su mi najviše zapela za oko. Uz putovanja, voljela bih istaknuti prekrasne profesore i individualan pristup učenicima koji mi je, pogotovo u četvrtom razredu kada smo imali dodatne sate predmeta potrebnih za upis na pojedine fakultete, uvelike pomogao upisati željeni fakultet s odličnim rezultatom. Za mene kao kampanjca, mali razredi omogućili su mi stjecanje radnih navika i konstantnog učenja (na ploči smo bili i po dva puta mjesečno) što mi je stvorilo dobre temelje za nastavak obrazovanje. Pregršt vannastavnih aktivnosti, koje su nam bile na raspolaganju, pružile su nam drugačije iskustvo i mogućnost dodatnog razvoja, a srednjoškolske dane učinile su zanimljivim i kreativnim.

 width=

Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirala?

U četvrtom razredu odlučila sam se pripremati za prijamni ispit na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Izvrsne ocjene u školi i priprema s dodatnim satima kroz četvrti razred rezultirali su uspješnim upisom. Kroz fakultetske dane sudjelovala sam na raznim projektima i konferencijama, bila sam demonstrator od druge godine studija, autor i koautor nekoliko znanstvenih članaka te sam pohađala ljetne i zimske poslovne škole izvan Hrvatske. Nakon završetka diplomskog studija, nisam se mogla odlučiti za smjer magistarskog studija pa sam upisala paralelno Analizu i poslovno planiranje na EFZG-u i Projektni menadžment na Sveučilištu u Mariboru te sam uspješno, s izvrsnim ocjenama i u roku završila oba studija. Nakon završetka studija na Ekonomskom fakultetu, ponudili su mi mjesto vanjskog suradnika na katedri za Organizaciju i menadžment gdje sam kroz sljedeće tri godine sudjelovala na projektima i držala seminarsku nastavu studentima 3., 4. i 5. godine studija iz sljedećih predmeta: Menadžment, Menadžment promjena, Društvena odgovornost poduzeća, Upravljanje društveno odgovornim projektom i Poslovna etika. Iako mi se pružila prilika za zaposlenjem na fakultetu, u tom trenutku htjela sam se ipak okušati u poslovnom svijetu, tko zna možda jednog dana nakon stečenog iskustva u privatnom sektoru odlučim promijeniti karijeru kako bi prenijela znanje mladim generacijama. Kako je angažman na fakultetu bio samo u zimskom semestru, nakon godine dana zaposlila sam se kao savjetnik (konzultant) u Odjelu poslovnog savjetovanja u Deloitte-u, gdje i danas radim kao menadžerica. Nedugo nakon zaposlenja upisala sam doktorski studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, gdje sam dobila stipendiju. Trenutno sam na trećoj (od četiri) godine studija i provodim istraživanje za dizertaciju. Tijekom rada kao vanjski suradnik stekla sam nova znanja o konceptu održivosti, društveno odgovornom poslovanju i menadžmentu promjena te sam nastavak svog obrazovanja na doktorskom studija posvetila temi održivosti u kojoj se želim dodatno razvijati, a paralelno u Deloitteu razvijamo i pružamo usluge savjetovanja na temu održivosti našim klijentima. Spajanje akademskog i praktičnog znanja iznimno me veseli i motivira na daljnju edukaciju i razvoj.

Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Pomalo teško pitanje jer još nisam ostvarila sve želje i planove…ali kažu da nema uspjeha bez neuspjeha i da je svaki neuspjeh korak bliže uspjehu. U tom duhu, najvećim uspjehom smatram što nikad nisam odustala, bilo privatno ili poslovno, koliko god je nekad bilo teško i činilo se nemogućim. Kao poslovne i edukacijske uspjehe izdvojila bih svoje tri diplome i put prema četvrtoj jer puno je vremena, truda, odricanja, smijeha i suza uloženo putem i nedavnu promociju u menadžericu nakon nepune tri godine rada u Deloitteu. Također jedan od uspjeha smatram pobjedu na Case study natjecanju na ljetnoj poslovnoj akademiji u Torontu s kojom sam završila prvi dio svog fakultetskog obrazovanja. Tu su onda i oni mali dnevni uspjesi kada uspijete nekome pomoći, nekoga inspirirati ili mu samo uljepšati dan.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Puno je planova i želja na moj listi Prvenstveno bih voljela završiti doktorski studij i time zaokružiti svoj obrazovni put. Edukacije kroz radionice, treninge i certifikate uvijek će biti dio planova za budućnost, jer čovjek uči dok je živ. Poslovno planiram i dalje rasti i razvijati se, pomagati našim klijentima usavršiti svoje poslovanje i svoj poslovni model učiniti održivim za zajednicu i okoliš. Puno je mjesta koje bih željela posjetiti, a na neka bih se rado i vratila i nastaviti s volonterskim radom kroz postojeće i nove projekte.

Što te najviše veseli?

Veseli me kad uspijem izaći iz zone komfora i napraviti više od onog što sam inicijalno mislila da mogu. Inače me vesele druženja s obitelji i prijateljima, putovanja, boravak u prirodi, sport, isprobavanje novih aktivnosti i vještina, životinje, dobar film, kuhanje, maštanje… Posebno bih izdvojila volontiranje, darivanje sebe drugima i pomaganje.

 width=

Što bi ti poručila/savjetovala našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Uh, o ovome bi se dalo pisati, ali pokušat ću sažeti kroz par meni dragih uzrečica:

  • If you want to change the world, start with yourself. (M. Gandhi)
  • Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. (N. Mandela)
  • The beautiful thing about learning is that no one can take it away from you. (B.B. King)
  • Each mistake teaches you something new about yourself. There is no failure, remember, except in no longer trying. It is the courage to continue that counts. (C. Bradford)
  • The bad news is time flies. The good news is you’re the pilot. (M. Altshuler)

Believe you can and you’re halfway there. (T. Roosevelt)

  • Dream as if you will live forever; Live as if you will die today. (J. Dean)

Zapamtite: vrijeme je trenutno na vašoj strani, nikad nećete imat više slobodnog vremena nego danas – iskoristite ga mudro, ulažite u sebe, pomozite drugima ako možete i radite stvari koje vas čine sretnim!