Baza:
250 g digestive keksa
150 g otopljenog maslaca
Kekse usitnite u sjeckalici, pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje ili na dno stavite jedan čvršći karton ako tortu planirate seliti na ukrasni tanjur. Mješavinu keksa i maslaca utisnite ravnomjerno na dno kalupa.
Čoko mousse:
200 g crne čokolade (min 60% kakaa)
500 ml vrhnja za šlag
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa malo ohladite. Vrhnje istucite u šlag pa u njega lagano umiješajte čokoladu. Nanesite mousse preko stisnutog kokos sloja i to tako da krenete od vanjskog ruba i istišćete kremu ukrug prema sredini. Možete ga staviti i žlicom, ali ovako će vam rub torte kasnije biti uredniji. Ponovno ohladite.
Kokos mousse:
400 ml (1 konzerva) kokosovog mlijeka
100 g šećera
1 mahuna vanilije
6 listića želatine (10 g)
400 ml vrhnja za šlag (mliječnog)
Želatinu namočite u hladnoj vodi. Izvažite praznu posudu u kojoj ćete miksati vrhnje za šlag pa izmiksajte vrhnje.
Kokosovo mlijeko pomiješajte sa šećerom pa zagrijavajte dok se sav šećer ne otopi. Vaniliju raspolovite po dužini pa tupom stranom noža iz nje istružite sjemenke i dodajte u kokos. Umjesto mahune vanilije možete koristiti ekstrakt vanilije (1 žlicu) ili jedan bourbon vanili šećer. Skinite s vatre, dodajte sjemenke vanilije i ocijeđene listiće želatine te miješajte dok se potpuno ne otope. Ohladite, uz povremeno miješanje. Kad se počne stiskati umiješajte lagano pjenjačom u prethodno tučeno vrhnje za šlag.
Unutarnju stranu prstena kalupa za tortu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Cijelu tortu ohladite minimalno 6 sati, najbolje preko noći. Pažljivo skinite prsten pa ogulite papir. Ukrasite tortu po želji kokosovim brašnom, čokoladom, kakaom, keksima, slatkim vrhnjem… Držite u hladnjaku, ali poslužite na sobnoj temperaturi (da se maslac u keksima malo opusti prije rezanja).