Skip links
Kolač od čokolade i naranče (Marko Ivšić) PPG prva privatna gimnazija zagreb

Kolač od čokolade i naranče (Marko Ivšić)

Sastojci:
375g pirea od naranči (otprilike 2 naranče)
6 jaja
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode
100g mljevenih badema
100 g mljevenih oraha
150g šećera
50g kakaa
žlica konjaka od naranče

Preljev:
200ml vrhnja za šlag
200g tamne čokolade

Stavite 2 cijele naranče u vodu i kuhajte pola sata. Promijenite vodu i kuhajte još pola sata. Ovaj korak je bitan kako bi se otklonila gorčina iz kore. Kada se naranče skuhaju, ocijedite ih i malo ohladite. Izrežite ih na pola, uklonite špice i sameljite u pire. U zasebnu zdjelu stavite sve ostale sastojke i na samom kraju dodajte i pire od naranči. Dobro promiješajte i ulijte u kalup 24cm (može i 26 samo će biti malo tanji) prethodno obložen papirom za pečenje.
Pecite na 180C, oko 45 minuta ali nakon pola sata svejedno provjerite. Dok se kolač hladi zakuhajte vrhnje i prelijte preko sjeckane čokolade. Kružnim pokretima miješajte dok ne postane sjajno i bez grudica čokolade. Kada se kolač ohladio, ostavite ga u kalupu i ulijte čokoladni ganache. Ostavite minimalno 4 sata u frižideru, najbolje preko noći. Prije serviranja pospite kakaom i možete servirati uz malo tučenog vrhnja.

Foto: Cook Bake Eat