Skip links
Kolač od limuna (prof. Renata Kostanjevec) PPG prva privatna gimnazija zagreb

Kolač od limuna (prof. Renata Kostanjevec)

Sastojci:

220 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
prstohvat soli
120 g maslaca
80 g šećera
1 jaje
žlica kiselog vrhnja

Nadjev

limun srednje veličine(oko 130-150g)
300 g šećera
1 veliko jaje
1 veliki žumanjak
1,5 žlica škrobnog brašna
115 g otopljenog maslaca

Priprema:

Od navedenih sastojaka na uobičajen način zamijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 min. Potom ga razvaljajte u obliku pravokutnika na 2-3 mm debljine i pažljivo prebacite u namašćeni pravokutni kalup za pečenje (dimenzije 20×30cm).

Tijesto prstima utisnite uz dno i rubove kalupa, a zatim ga na nekoliko mjesta izbockajte vilicom. Pecite ga na 180 stupnjeva 15-ak minuta, a zatim izvadite iz pećnice. Na tijesto zatim rasporedite nadjev, temperaturu pećnice smanjite na 165 stupnjeva i sve zajedno vratite u pećnicu. Pecite još 30-40 minuta tj dok se na površini nadjeva ne počnu pojavljivati mjehurići i dok ne počne dobivati smećkastu boju. Nadjev mora biti čvrst, pa provjerite da u sredini ne bi ostao tekuć. Nadjev će se tokom pečenja dignuti, a zatim ponovo spustiti. Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.

Nadjev

Limun dobro operite i posušite, narežite ga na tanke kolutove i odstranite koštice. Ubacite ga u multipraktik, dodajte šećer i dobro izradite. Trebate dobiti gustu ljepljivu smjesu, a limun mora biti potpuno propasiran. Dobivenu smjesu prebacite u posudu i pjenjačom u nju umiješajte jaje i žumanjak. Zatim dodajte škrobno brašno i otopljeni i ohlađeni maslac.