Skip links
Ljetne online radionice u PPG-u PPG prva privatna gimnazija zagreb

Ljetne online radionice u PPG-u

Bliži nam se kraj nastavne godine, ali mi ne mislimo stati. Ni blizu! Kao i svako ljeto, nakon kraja nastave učenicima nudimo ljetne radionice, koje će se održavati online. Baš kao i kod izvananstavnih aktivnosti, kod ljetnih radionica volimo slušati koji su učenički interesi. Tako smo ove godine u lipnju i srpnju PPG-ovcima odlučili ponuditi šest sljedećih radionica:

Financijska pismenost

Kroz radionicu financijske pismenosti moći ćete opisati pojam novca, razlikovati ulogu i vrijednost novca, istražiti i naučiti o povijesnom razvoju novca u svijetu i kod nas u Hrvatskoj, ustanoviti povezanost novca i ekonomije, upoznati se s razvojem bankarstva i svim funkcijama središnje banke te kritički promišljati o povezanosti razine obrazovanja i uspješnog raspolaganja novce. Na kraju radionice bit ćete promišljeniji u potrošnji te spremniji na štednju te odgovorniji u upravljanju vlastitim financijama.

Likovna radionica

Kreativac si i želiš izraziti svoj osjećaj za estetiku, razviti maštu, ali i pojačati samopouzdanje i samostalnost? Na likovnoj radionici možeš sve to kroz kreativno stvaranje raznim tehnikama rada. Sve što ti treba su kolaž, olovka, bojice, flomasteri i akrilne boje, a neko od rješenja likovnog problema moći ćeš napraviti i pomoću računalne grafike. Istraživat ćemo strip, vitraj, simetriju, stvarati kompozicije nadahnute stihovima i kreirati rješenja zadane teme (pozivnica, logo, plakat…). Jedan dio radionice bit će inspiriran radom osebujnog G. Arcimbolda, plesnog H. de Toulouse-Lautreca i zaigranog J. Miróa. Radovi nastali na radionici bit će izloženi u prostoru škole.

Napredna informatika

U naprednoj informatici ćete samostalno, uz podršku i online pratnju nastavnika, razvijati algoritamske strukture i pisati programska rješenja za problemske zadatke u programskom jeziku Python,  koji obuhvaćaju primjere iz svakodnevnog života. Pri tome ćete nadopuniti svoja znanja i vještine iz programiranja koristeći naredbe odluka (if, else, elif), naredbe ponavljanja (for, while) te funkcije i liste. Primjer problemskog zadataka: Maju vrlo zanima koliko ima četveroznamenkastih brojeva koji su palindromi (palindromi su brojevi koji se jednako čitaju slijeva i zdesna). Pomogni Maji napisati program.

Napomena: Na online  radionici može biti nazočno do 20 učenika

City Math Club

Uključite se u City Math Club, uživajte u šetnjama gradom u društvu profesorice matematike Eve Lukić i otkrijte ljepote matematike skrivene u zagrebačkim ulicama, trgovima i parkovima. Nakon šetnje ćete izrađivati različite radove, plakate, letke, razglednice vezane uz lokacije koje ste posjetili i matematičke pojmove koje ste na tim lokacijama otkrili.

English Debate Club

Voliš engleski, ali nemaš ga priliku dovoljno pričati? Zanimaju te različite teme i želiš o njima raspravljati u krugu vršnjaka, a usput dovesti strani jezik na visoki nivo? Pridruži se debatnom klubu na engleskom, uživaj u zanimljivim raspravama i razvijaj svoje kritičko mišljenje!

Kućni laboratorij

Program ove radionice se sastoji od kemijskih pokusa namijenjenih izvođenju u kućnim uvjetima. Cilj svakog od ovih pokusa je da se na zabavan način i uz kvalitetno provedeno vrijeme učenici upoznaju s različitim kemijskim procesima, otkriju kako nastaju određene pojave u prirodi te kroz zabavu prošire svoje znanje i zainteresiraju se za kemiju i ostale prirodne znanosti. Jednostavnim pokusima koje svatko može izvesti priborom dostupnim u svom domu, potiču se prirođene stvaralačke i istraživačke sposobnosti.