Skip links
Marija Jeličić PPG prva privatna gimnazija zagreb

Marija Jeličić

Nakon mature, pred Marijom nije bio nimalo lak zadatak jer je upisala pravo na Bečkom Sveučilištu. Jako nam imponira što je uspjela završiti vrlo zahtjevan i opsežan studij na stranome jeziku!

Naša draga Marija Jeličić bila je izrazito bistra učenica koja je svoj uspjeh u školi stekla prvenstveno učenjem s razumijevanjem. Izvrsnost u logičkom zaključivanju dokazala je i počasnom nagradom na natjecanju Klokan na nivou Hrvatske. Rado se sjetimo njezinog zaraznog osmijeha i pozitivne energije, zbog koje je bila omiljena u razredu i uvijek okružena prijateljima. Nakon mature, pred Marijom nije bio nimalo lak zadatak jer je upisala pravo na Bečkom Sveučilištu. Jako nam imponira što je uspjela završiti vrlo zahtjevan i opsežan studij na stranome jeziku! Nakon diplome, odradila je praksu na tri različita bečka suda, radila kao korporativni pravnik u jednom bečkom IT trgovačkom društvu, te se naposljetku vratila u Zagreb, gdje je radila kao odvjetnička vježbenica i položila pravosudni ispit. Proljetos se odlučila unaprijediti svoje znanje upisom na Master program iz europskog prava na Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Ponosni smo na njezinu predanost, upornost i želju da radi na sebi, i uvjereni da će uz te kvalitete daleko dogurati. Samo tako dalje Marija!

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

Vrijeme provedeno u PPG-u nosim u jako lijepom sjećanju. Bio je to period pun novih prijateljstava i usvajanja novih znanja, upotpunjen vrlo prisnim odnosom, kako između učenika međusobno, tako i sa profesorima koji su njegovali ljudske odnose umjesto formalnog i ponešto hladnog profesor-učenik odnosa. Pogotovo moram spomenuti našu razrednicu, prof. Maju Breitenfeld, s kojom i dan danas, toliko vremena nakon završetka srednje škole, mnogi od nas bivših učenika još uvijek održavaju tople kontakte.

2. Što bi istaknula kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

Školovanje u PPG-u nosi mnoge prednosti. Već iz sjećanja koja me vežu za PPG vidi se prva prednost, naime poseban odnos profesora sa učenicima. Nadalje bih istaknula malen broj učenika u razredu, što bitno pridonosi kvaliteti obrazovanja i omogućuje svakom učeniku direktan kontakt sa svakim profesorom. Mnogobrojne izvannastavne aktivnosti pružaju učenicima mogućnost otkriti koji su njihovi interesi. Slijedeća prednost, zasigurno najdraža među učenicima,mnogobrojni su izleti na kojima se učenici mogu upoznati s povijesnim, kulturnim i umjetničkim aspektima mnogih europskih gradova, naravno uz nezaobilaznu zabavu koja je uvijek prisutna na izletima.

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirala?

Nakon mature upisala sam pravo na Bečkom Sveučilištu na kojem sam i diplomirala. Po završenom studiju odradila sam praksu na tri različita suda u Beču (općinskom, kaznenom i trgovačkom) te radila kao korporativni pravnik u jednom IT trgovačkom društvu u Beču nakon čega sam se vratila u Zagreb gdje sam radila kao odvjetnička vježbenica i položila pravosudni ispit, a od ljeta prošle godine sam upisana u Hrvatsku odvjetničku komoru kao odvjetnica. Proljetos sam odlučila nadograditi svoj obrazovni put te upisati Master program. Trenutno sam dakle u Nizozemskoj, na Sveučilištu u Leidenu gdje pohađam LL.M. in European Law – master program iz Europskog prava.

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Teško mi je izdvojiti jedan događaj. Mislim da je uspjeh svaki postignuti cilj, pogotovo onaj čije ispunjenje zahtijeva puno truda, svako izlaženje iz tzv. «comfort zone» jer zahtijeva pomicanje vlastitih mogućnosti i stremljenje naprijed.

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Planovi za budućnost? Prvo završiti master program, a zatim nastaviti karijeru u Beču, gradu koji mi je prirastao srcu. Nakon toga, tko zna…

6. Što te najviše veseli?

Puno stvari. Vrijeme provedeno s prijateljima, dobra knjiga, dobra hrana, osjećaj postignuća nakon ispunjenja zadanog cilja…

7. Što bi ti poručila/savjetovala našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Nemojte se bojati isprobati nove stvari, svako iskustvo je dobro iskustvo ako se iz njega izvuče prava poruka. I joz jedna stvarčica koja je meni pomogla svladati mnoge prepreke (uključujući i pripremu za pravosudni) – zapamtite, sve što mogu napraviti drugi, mogu i ja!