Skip links
Dubravko Kraus PPG prva privatna gimnazija zagreb

Dubravko Kraus

Nakon uspješno završenog studija ekonomije, Dubravko je magistrirao u Bruxellesu, a danas radi na Vernu kao voditelj ureda za međunarodnu suradnju, te kao predavač i koordinator za diplomske studije. Zajedno sa studentima pobijedio je i na nekim međunarodnim natjecanjima.

Za našeg Dubravka Krausa zaista vrijedi poslovica: „Tiha voda brege dere.“ Iako samozatajan, Dubravko je bio izrazito vrijedan i odgovoran đak pun raznovrsnih interesa. Dubravko je bio izvrstan sportaš, te vrlo odan i dobar prijatelj unutar razreda, čemu najbolje svjedoči činjenica da prijateljstva sklopljena u gimnaziji i dan danas traju jednakim intenzitetom. Nakon uspješno završenog studija ekonomije, Dubravko je magistrirao u Bruxellesu, a danas radi na Vernu kao voditelj ureda za međunarodnu suradnju, te kao predavač i koordinator za diplomske studije. Zajedno sa studentima pobijedio je i na nekim međunarodnim natjecanjima. Dubravko, jako smo ponosni na tebe i samo tako dalje!

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

PPG u meni pobuđuje mnogo lijepih uspomena. Odnos kolega iz razreda s kojima sam još uvijek u dnevnom kontaktu nešto je što dan danas najviše vrednujem. Sjećam se svih putovanja koje smo ostvarili kroz mnogobrojne destinacije. Naravno da su prva sjećanja na školu vezana uz nastavu i profesore te konstantno učenje i pripreme za usmene i pismene ispite, što je u jednom trenutku ponekad bilo naporno, ali iz današnje perspektive korisno i vrijedno. Pamtim, kao i moje kolege, ručkove koji su bili organiziran u pauzi između nastave.

2. Što bi istaknuo kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

Učiti tri jezika danas je velika prednost. Svi mi danas komuniciramo putem engleskog jezika, ali PPG s dva dodatna jezika pružila nam je ekstra vrijednost. Također, jedna od prednosti po meni je i rad u razredu koji nije brojao preveliki broj nas gimnazijalaca i to iz dva razloga. Prvi razlog je da su nam se profesori/ice mogli puno više posvetiti i detaljno sve objasniti, a drugi je taj da smo u svakom trenutku mogli biti „na tapeti“ i u situaciji za mogućnost ispitivanja. Kao što sam već rekao, u određenim trenucima to je bilo teško, ali te situacije pomogle si mi da ne učim kampanjski već sustavno što mi je i pomoglo kasnije pri danjem obrazovanju i radu.

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirao?

Nakon završetka gimnazije završio sam preddiplomsku i diplomsku razinu ekonomskog usmjerenja. Također, paralelno s diplomskim studijem u Zagrebu završio sam i MBA studij u Bruxellesu te sam trenutno u procesu završetka još jednog diplomskog studija.

Vezano za moj profesionalni razvoj, počeo sam raditi u Zagrebačkoj školi za menadžment te sam kroz relativno brzo vrijeme napredovao do pozicije Voditelja ureda za međunarodnu suradnju.

Danas radim kao Voditelj ureda za međunarodnu suradnju, predavač sam i koordinator za diplomske studije Veleučilišta VERN’.

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Iskreno, puno toga kako u privatnom, tako i u poslovnom životu smatram svojim uspjehom.

Jedna od stvari na koju sam jako ponosan ta je da sam bio mentor pobjedničkom timu međunarodnog natjecanja Marianne Muller Award kojeg su činile dvije studentice. Tema natjecanja bila je inovativnost i kreativnost u suvremenom turističkom poslovanju. Studentice su u natjecanju koje broji preko 150 fakulteta iz 39 zemalja iz područja turizma osvojile prvo mjesto.

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Ono što sigurno planiram je postati tata, posjetiti Japan, upisati i završiti doktorat.

6. Što te najviše veseli?

Obitelj, druženja s prijateljima, putovanja, dobre predstave, povratak studenata s njihovog semestralnog studiranja u inozemstvu s partner institucije jer stvarno vidim koliko su se promijenili i proširili horizonte razmišljanja te koliko im je to značilo.

7. Što bi ti poručio/savjetovao našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Budite uporni i „razumno tvrdoglavi“ te nemojte odustajati. Učite i nemojte prestati učiti. Studirajte barem jedan semestar izvan Hrvatske jer ćete dobiti širu sliku o sebi i životu. Putujte što više. Čuvajte prijateljstva. I ono najvažnije, uživajte i zabavljajte se!