Skip links
Iva Mikulić PPG prva privatna gimnazija zagreb

Iva Mikulić

Nakon mature otkrila je velik interes za psihologiju i medicinu rada, te je nakon uspješno završenog studija psihologije položila stručni ispit pri Hrvatskoj psihološkoj komori i stekla posebnu dopusnicu za područje medicine rada. Izlagala je na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, a od 2012. polazi edukaciju za psihoterapeuta. Uskoro planira upisati i doktorski studij iz psihologije kako bi sva područja interesa obuhvatila u konkretniju znanstveno-istraživačku cjelinu.

Jako nas veseli što se naša draga Iva Mikulić razvila u tako uspješnu i ambicioznu mladu osobu. Pamtimo ju kao izrazito bistru, srčanu, organiziranu i buntovnu učenicu, koja je na satu bila vrlo zainteresirana i aktivna. Osim što je bila dežurni „hahar“, Iva je poticajno djelovala na čitav razred i strastveno se borila protiv svake nepravde. Nakon mature otkrila je velik interes za psihologiju i medicinu rada, te je nakon uspješno završenog studija psihologije položila stručni ispit pri Hrvatskoj psihološkoj komori i stekla posebnu dopusnicu za područje medicine rada. Izlagala je na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, a od 2012. polazi edukaciju za psihoterapeuta. Uskoro planira upisati i doktorski studij iz psihologije kako bi sva područja interesa obuhvatila u konkretniju znanstveno-istraživačku cjelinu. Jako nam imponira Ivina strast za poslom i kontinuirano usavršavanje. Ponosni smo na njezine dosadašnje uspjehe i želimo joj puno novih!

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

Ono što mi se urezalo u sjećanje je osjećaj zajednice i podrške. Ja sam bila onaj tip koji se stalno nešto bunio ali disciplinu koja je potrebna u bilo kojoj školi naši profesori nisu postizali uobičajenim načinima već stvaranjem dobrih odnosa s učenicima i stalnom komunikacijom. Svaki tinejdžer je spreman na nepodopštine no do toga većinom nije dolazilo jer se nismo imali protiv čega buniti. Naravno, uvijek se rado sjetim srednjoškolskih druženja i putovanja koja su imala edukativnu notu.

Bilježnicu „bisera“ s nastave dan danas čuvam, a CD kojim me prof. Kostanjevec zarazila tijekom pisanja školskih zadaća slušam svakodnevno.

Možda je prof. Breitenfeld zaboravila, no ja se i danas sjećam da sam bila užasno dosadna sa svojim glazbenim fanatizmom i činjenicom da sam na svaku njenu izjavu znala izvući refren iz fonoteke u glavi pa se tako i danas nasmijem na:

prof. Breitenfeld: “Children please open your workbooks on paaaageee…..mhm 74!“

Iva: “I was the one who let you know I was your sorry ever after ’74-’75!“

Sigurno znate kakav pogled prof. Breitenfeld zna imati….e pa takav sam i ja dobila te sam momentalno zašutila i otvorila stranicu 74.

2. Što bi istaknula kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

Svakako pažnja i predanost koju su profesori pružali svakom učeniku. Naravno, male grupe u svakom razredu nisu zanemariva stvar u postizanju kvalitetne suradnje i rada. Popuštanja u učenju nije bilo no zato što su profesori jasno dali do znanja da znaju koje su vaše mogućnosti i da žele da iskoristite njihov maksimum jer je to ono što ćete kasnije nositi sa sobom tokom cijelog života; ne pojedinačne informacije već odgovoran i efikasan rad te trud u pomicanju vlastitih granica.

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirala?

Nakon mature upisujem novinarstvo. Iako me psihologija jako zanimala, linijom manjeg otpora završavam na novinarstvu. No interes za psihologijom nije jenjavao pa ipak odlučujem prekinuti studij novinarstva u Zagrebu i upisujem psihologiju u Zadru jer je nostalgija za domom bila velika. Nakon završetka studija kao i većina mladih tada bila sam u potrazi za poslom. U jednom trenutku pružila se prilika za zapošljavanjem u Poliklinici Sunce na mjestu vježbenika na medicini rada što sam rado prihvatila. Godinu dana sam stažirala i nakon toga položila ispit pri Hrvatskoj psihološkoj komori te sam dobila opću dopusnicu i posebnu dopusnicu za obavljanje poslova psihologa na medicini rada. Ostajem u Poliklinici Sunce na mjestu stručnog suradnika u zdravstvu što mi pruža mogućnost za rast i napredak kroz više grana psihologije koje me zanimaju, psihoterapija, psihologija savjetovanja, organizacijska psihologija i psihologija rada te marketing.

Iako me to iznenadilo želja za daljnjim usavršavanjem nije nestala te upisujem edukaciju iz Realitetne terapije i teorije izbora, smjer psihoterapeut. U međuvremenu pišem znanstvene radove i sudjelujem na međunarodnim kongresima.

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Ne znam što bih izdvojila jer svaki segment odrastanja mislim da za pojedinca može predstavljati uspjeh. Odrastanje, školovanje, upis na fakultet, završavanje fakulteta, zapošljavanje i osamostaljenje i motivacija za daljnjom edukacijom su za mene uspjeh svake osobe, odnosno ako ste postigli da se bavite stvarima koje vas čine sretnima, onda ste uspješni.

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Planiram završiti edukaciju i steći zvanje psihoterapeuta čime postižem i mogućnost za samostalan rad. S obzirom da radim u kolektivu kojim sam jako zadovoljna želim svoja znanja i mogućnosti koristiti kroz već postojeći posao i u skladu s tim i usavršavati se te napredovati. Namjeravam se i dalje baviti znanstvenim radom jer tako zadovoljavam i želju za akademskim pristupom poslu.

6. Što te najviše veseli?

Vesele me putovanja koja planiram u budućnosti, ciljevi koje želim postići i općenito nada, želja i znanje da uvijek možemo više i bolje. Veseli me što sam svaki dan okružena dragim ljudima, prijateljima i kolegama uz koje je život ljepši.

7. Što bi ti poručio/savjetovao našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Savjetovala bi im da svaki dan spoznaju svoje mogućnosti i prednosti te činjenicu da postoje samo one granice koje su sami postavili. Sreća je nešto najvažnije u životu pa se svaki dan potrudite biti sretni jer nitko to umjesto vas ne može i neće učiniti.