Kolač će imati bolji okus ako ga se pohrani u hermetički zatvorenu posudu nekoliko dana ili čitav tjedan prije posluživanja.
Sastojci:
300 ml mlijeka
225 g svijetle melase (zlatni sirup)
225 g tamne melase
110 g maslaca, narezanog na kockice
50 g tamnosmeđeg mekog šećera
450 g višenamjenskog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1 1/4 žličice mljevenog đumbira
350 g zobenih pahuljica
1 jaje, razmućeno
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Za 16-20 kvadratića
Pećnicu zagrijte na 180°C/plin na 4. Namastite i papirom za pečenje obložite dno četvrtastog kalupa za kolače od 20 cm. Na laganoj vatri uz miješanje zagrijavajte mlijeko, obje vrste melase, maslac i šećer dok ne nastane glatka smjesa. Nemojte dopustiti da zakuha.
Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, đumbir i zobene pahuljice. U sredini napravite udubinu u koju stavite jaje, a zatim polako dolijte ugrijane tekuće sastojke te sve pomiješajte u glatku smjesu.
Smjesu ulijte u kalup za pečenje i pecite oko 45 minuta, dok ne bude čvrsto na dodir. Pustite da se malo ohladi u kalupu, a zatim izvadite na rešetku i pustite da se potpuno ohladi. Porežite na kvadratiće i posipajte šećerom u prahu.
Dobar tek!