Skip links
Predavanje dr.sc. Šantak iz Instituta Ruđer Bošković o cijepljenju | Prva privatna gimnazija zagreb

Predavanje dr.sc. Šantak iz Instituta Ruđer Bošković o cijepljenju

U sklopu projekta Instituta Ruđer Bošković i uz pomoć zaklade Znanje na djelu / Wissen am Werk naši su učenici 2. a razreda slušali predavanje o cijepljenju, koje je održala dr.sc. Maja Šantak iz Zavoda za fizičku kemiju iz Institut Ruđer Bošković.
 
Saznali smo da su cjepiva, uz uporabu čiste vode, spasila više ljudskih života od bilo kojeg drugog medicinskog zahvata i možemo ih smatrati jednim od najvažnijih izuma ikad. Bolesti kao što su polio (dječja paraliza), difterija, tetanus, bjesnoća i dr. danas su gotovo zaboravljene u zemljama koje provode redovita cijepljenja.
 
Dr.sc. Šantek istaknula je kako se procjenjuje da cjepivo spasi pet ljudskih života svake minute, a najbolji pokazatelj učinkovitosti cijepljenja je potpuna eliminacija velikih boginja. Međutim, unatoč izvanrednim uspjesima cjepiva protiv nekih zaraznih bolesti, i dalje postoje bolesti koje uzrokuju visoku stopu morbiditeta i mortaliteta, a koje ostaju veliki izazov u razvoju cjepiva (npr. AIDS, hepatitis C, tuberkuloza, malarija i sl.).
 
Predavanje je bilo jako poučno i zanimljivo. Veselimo se sljedećim interesantnim predavanjima u organizaciji IRB-a i zaklade Znanje na djelu.
 width=