Skip links
Tena Letica PPG prva privatna gimnazija zagreb

Tena Letica

Naša draga bivša učenica, Tena Letica Tkalčević već je u srednjoj školi bila kreativna i pokazivala nadarenost za crtanje. Pamtimo je kao mirnu, staloženu i samozatajnu djevojku iz prve klupe koja je rado pomagala oko zadaća prijateljima u razredu. Posebno nas je oduševila njezina skulptura koju je izradila za pobjednika našeg, tada prvog, a sad već tradicionalnog natjecanja u pripremanju božićnih kolača.

Osim što je bila izvrsna učenica, Tena je oduvijek imala širok spektar različitih interesa, pa je uz crtanje bila izvrsna i u mačevanju. Jako nam je pomogla kao trener-mentor glumcima naše dramske družine u jednoj sceni mačevanja.

Jako smo ponosni na nju i drago nam je da je njezina kreativna energija došla do izražaja u njezinom izboru zanimanja i da se profilirala kao perspektivna mlada dizajnerica.

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

U Prvu privatnu gimnaziju sam došla naknadno, pa sam se bojala kako ću se uklopiti u novi razred. S obzirom da su me i profesori i učenici izvrsno prihvatili, uz školu vežem samo pozitivna sjećanja.

2. Što bi istaknula kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

Najveća prednost je manji broj učenika u razredima, a samim time i individualni pristup nastavi. A i putovanja su bila nezaboravna!

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirala?

Odmah nakon mature upisala sam Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala sam 2007. godine i stekla akademsku titulu magistre dizajna. Paralelno sa izradom diplomskog rada počela sam raditi u studiju za vizualne komunikacije, te po prvi puta upoznajem ilustraciju. Nakon par godina rada u studiju, odlučila sam se okušati u samostalnim vodama, kao freelancer. Početkom 2014. godine osnovala sam PAPERwork, jedini studio u Hrvatskoj koji je specijaliziran za ilustraciju, sa posebnim naglaskom na papercutting i paper engineering. Surađujem sa vodećim hrvatskim galerijama, muzejima, agencijama i studijima.

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Svojim najvećim uspjehom smatram svoju obitelj, koja mi je izuzetna podrška. Oni su mi i najveći kritičari. Sve što radimo, radimo zajedno. Kao tim.

Ako moram izdvojiti poslovni uspjeh, onda se nadam da nisam još postigla svoj najveći uspjeh. Imam još dosta prostora za učenje i napredak.

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Trenutno na poslovnom planu imam dogovorene dvije izložbe papercuttinga/paper engineeringa, vodim par radionica/predavanja za učenike, te širim posao na globalno tržište.

6. Što te najviše veseli?

Veseli me da sam u mogućnosti raditi posao koji volim i da doprinosim svojoj obitelji. Ali ipak me najviše veseli da sam u svojoj karijeri došla do stupnja gdje uvijek mogu prvenstveno biti mama, a potom poslovna žena.

7. Što bi ti poručila/savjetovala našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Savjetovala bi im da ne odustaju od svojih snova, ali da se ne oslanjaju samo na svoj talent. Pravi uspjeh traži jako puno odricanja i napornog rada, ali važno je proći čitav put. Bez prečica.