Zadnji dan prvog polugodišta proslavili smo božićnim druženjem te natjecanjem u pripremi božićnih kolača. Ovu tortu pripremila je Amelie Lipovac iz 1.b razreda.
Sastojci
200 g maslaca
250 g šećera
6 jaja
Prstohvat soli
1 žličica cimeta
250 g mljevenih lješnjaka
125 g oštrog brašna
250 g šećera
6 jaja
Prstohvat soli
1 žličica cimeta
250 g mljevenih lješnjaka
125 g oštrog brašna
1zlicica praška za pecivo
200 g tamne čokolade za kuhanje
200 g tamne čokolade za kuhanje
Priprema
1. Maslac i šećer pjenasto izmiksati, dodavati jedan po jedan žumanjak, dobro izmiksati te dodati začine: cimet, sol, lješnjake i na kraju brašno pomješano s praškom za pecivo.
2. Od 6 bjelanjaka istući čvrsti snijeg te kuhačom lagano umiješati u masu.
3. Na kraju dodati 100 g čokolade narezane na kockice, a od drugih 100 g napraviti glazuru zajedno sa 100 g margarina i preliti preko gotovog kolača.
4. Peče se u duguljastoj posudi za kruh u koju stavimo papir za pečenje. U zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 1 sat i 15 minuta. Pri kraju pečenja probati štapićem je li pečen. Štapić mora biti suh.
Dobar tek!