Zadnji dan prvog polugodišta proslavili smo božićnim druženjem te natjecanjem u pripremi božićnih kolača. Brownie tortu je pripremio Borna Solar iz 1.a razreda. Predlažemo da probate njegov recept jer se žiriju jako svidio.
Sastojci
100 g glatkog brašna
1 žlica džema od nara
2 žličice praška za pecivo
pola žličice soli
175 g rastopljenog maslaca
3 jaja, razmućena
2 žlice kakao praha
220 g šećera
100 g tamne čokolade + 50 g maslaca za preljev
4 – 5 žlica džema od nara za premazivanje
1 vanilin šećer
Svježi nar za posipanje po torti
Priprema
1. Rastopljeni maslac pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom.
2. U drugoj posudi pomiješati brašno i kakao pjenjačom da se sjedine; dodati jaja, maslac sa šećerom, prašak za pecivo, džem, sol i sve dobro izmiješati pjenjačom pa kratko izmiksati električnim mikserom.
3. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva. U kalup namazan maslacem ili prekriven papirom za pečenje preliti smjesu i peći otprilike 25 minuta – dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
4. Gotov kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti pet minuta na sobnoj temperaturi pa ga premazati džemom
5. Rastopiti na pari čokoladu s maslacem i preliti preko kolača premazanog džemom. Po vrhu dekorirati svježim narom.
Dobar tek!