Učenik 1.a razreda Martin Marčec nije napravio samo jedan kolač za naš božićni sajam, pa ni dva kolača nego čak tri vrste slastica! Hvala mu na trudu koji je uložio, a vjerujemo da se dobro zabacio prilikom pripreme ovih božićnih kolača. Donosimo vam jedan od njegova tri recepta.
Sastojci
60 g maslaca
200 g tamne čokolade
100 g šećera (može i manje, npr. 70-80 g)
2 jaja
210 g glatkog brašna
na vrh noža soli
pola žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
50 g šećera u prahu za valjanje kuglica
Priprema
Na pari rastopiti čokoladu i maslac dok ne dobijete jednoličnu masu. Jaja i šećer dobro promiksati, dodati vanilin šećer i otopljenu čokoladu. U posudi promiješati brašno, sol i prašak za pecivo te dodati u smjesu s čokoladom. Posudu prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje pet sati ili preko noći.
Šećer u prahu staviti u posudu u kojoj ćete valjati kuglice. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje, pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. Ruke poprašiti šećerom u prahu, oblikovati kuglice i svaku dobro uvaljati u šećer u prahu te slagati na lim s razmakom. Peći 10 minuta. Keksiće ostaviti da se ohlade i potom ih spremite u limenu ili plastičnu kutiju.
Dobar tek!
Provjerite i Martinove recepte za medenjake te smeđe keksiće.