Skip links
Raspuknuti keksići (Martin Marčec) PPG prva privatna gimnazija zagreb

Raspuknuti keksići (Martin Marčec)

Učenik 1.a razreda Martin Marčec nije napravio samo jedan kolač za naš božićni sajam, pa ni dva kolača nego čak tri vrste slastica! Hvala mu na trudu koji je uložio, a vjerujemo da se dobro zabacio prilikom pripreme ovih božićnih kolača. Donosimo vam jedan od njegova tri recepta.

Sastojci

60 g maslaca

200 g tamne čokolade

100 g šećera (može i manje, npr. 70-80 g)

2 jaja

210 g glatkog brašna

na vrh noža soli

pola žličice praška za pecivo

1 vanilin šećer

50 g šećera u prahu za valjanje kuglica

Priprema

Na pari rastopiti čokoladu i maslac dok ne dobijete jednoličnu masu. Jaja i šećer dobro promiksati, dodati vanilin šećer i otopljenu čokoladu. U posudi promiješati brašno, sol i prašak za pecivo te dodati u smjesu s čokoladom. Posudu prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje pet sati ili preko noći.

Šećer u prahu staviti u posudu u kojoj ćete valjati kuglice. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje, pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. Ruke poprašiti šećerom u prahu, oblikovati kuglice i svaku dobro uvaljati u šećer u prahu te slagati na lim s razmakom. Peći 10 minuta. Keksiće ostaviti da se ohlade i potom ih spremite u limenu ili plastičnu kutiju.

Dobar tek!

Provjerite i Martinove recepte za medenjake te smeđe keksiće.

 width=