Skip links

Treći susret projekta „Umjetnost izvan okvira“: proučavali smo radove gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac

Naša Kreativna grupa nastavlja s najnovijim projektom „Umjetnost izvan okvira“, pod vodstvom profesorice likovne umjetnosti Maje Marović. U ovom projektu posebnu pozornost posvećujemo stvaranju razumijevanja i empatije prema osobama s invaliditetom, posebice osobama oštećena vida, stoga je i radionica vezana uz  temu izložbe Sanja Fališevac: Ljudi i dodiri, koja je održana u Muzeju za umjetnost i obrt 2015. godine. U goste su nam došle i održale radionicu muzejske pedagoginje iz MUO – Marta Kuliš Aralica i Petra Galović.

Radionica se sastojala od dva dijela: edukativnog i likovno-kreativnog. U uvodnom su se dijelu učenici upoznali s radovima i načinom rada gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac te su spoznali razliku između haptičkog i taktilnog osjeta. U drugom dijelu su učenici i sami pokušali osvijestiti i istražiti percepciju dodirom, tako što su rukama istražili neobične predmete skrivene u kutijama. Opisali su njihov volumen, odnos punoga i praznoga i teksture različitih površina, pokušavajući definirati i opisati motive i dekoraciju. Uz ponovno dodirivanje predmeta, na papiru su izradili skice njihovih oblika i dekoracija, koje su potom oblikovali u mediju gline. To im je, itekako, pošlo za rukom!

Po završetku radionice skriveni predmeti izvađeni su iz kutija te su ih učenici usporedili sa svojim radovima. Uvidjevši njihovu veliku sličnost, učenici su bili jako zadovoljni. Kako je sve to izgledalo, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Zahvaljujemo našim gošćama i veselimo se njihovom ponovnom dolasku za mjesec dana!

Autorica teksta: Maja Marović, prof.