Tradicionalno jelo regije Cornwall skriva govedinu i povrće u velikog pogači.
Sastojci:
250 g govedine (narezane na male kocke)
manja glavica luka
manja mrkva
dva krumpira
šaka usitnjenog peršina
200 g brašna
100 g maslaca ili svinjske masti
čajna žličica soli
175 ml hladne vode
jaje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U brašno dodajte maslac ili mast narezan na kockice te sol i vodu. Miješajte žlicom te zatim razradite rukama. Tijesto prebacite na radnu površinu i mijesite. Tijesto rastežite dlanom pet-šest minuta, sve dok ne postane sjajno i podatno. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Za to vrijeme ogulite povrće i narežite na kockice velike 1 cm. Povrće i goveđe kocke pomiješajte u zdjeli te začinite solju i paprom.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na četiri jednaka kruga (otprilike promjera 25 cm). Možete upotrijeviti tanjur za precizno rezanje tijesta. Na svaki krug postavite jednu četvrtinu nadjeva – i to na jednu polovicu tijesta. Na vrh nadjeva dodajte žlicu maslaca, koji će se otopiti i stvoriti umak.
Tijesto preklopite i prstima ga “uštipnite” kako bi se spojilo. Dodatno utisnite vilicu duž spoja kako biste tijesto spojili.
Namastite lim za pečenje maslacem te pogače prebacite na njega. Premažite ih jajetom i posolite. Pecite na srednjoj rešetki 45 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Dobar tek!