Eccles tortice nazvane su po gradu Ecclesu, koji povijesno pripada Lancashireu (danas City of Salford), a podrazumijevaju desert napravljen od lisnatog tijesta punjen suhim grožđicama.
Sastojci:
50 g grožđica
25 g ušećerene korice limuna i naranče
jušna žlica brandyja
jušna žlica šećera
pola žličice cimeta
3 komada lisnatog tijesta
1 bjelanjak (blago umućen)
2 čajne žličice šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva i maslacem premažite lim za pečenje.
U zdjeli pomiješajte grožđice, šećer, koricu voća, cimet i brandy.
Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite devet krugova promjera 8 cm. Na svaki krug stavite dvije ravne čajne žličice nadjeva. Preklopite drugim krugom i tijesto pritisnite za krajeva kako bi se spojilo. Preokrenite pogačicu tako da spoj bude s donje strane. Valjkom za tijesto pogačicu stanjite do 1 cm i u ovalni oblik.
Pogačice prebacite na lim za pečenje. Premažite bjelanjkom, posipajte preostalim šećerom i lagano urežite tri dijagonalna proreza.
Pecite 15-20 minuta (dok ne poprimi zlatnu boju).
Dobar tek!