BISKVIT:
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg maslaca
15 dkg čokolade za kuhanje
4 žlice oštrog brašna
½ praška za pecivo
1 dcl mlijeka
1 žlica likera Baileys
KREMA:
2 dcl vrhnja za šlag
20 dkg čokolade za kuhanje
POKRIVAČ – FIRENTINCI S BADEMIMA
75 g vrhnja za šlag
75 g šećera
50 g suhog voća (korica naranče, limuna, brusnica)
100 g listića badema
15 g zobenih pahuljica
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
Žumanjke, šećer, otopljenu čokoladu, omekšali maslac I prosijano brašno s praškom za pecivo dobro izraditi.
Ručno mješajući, u smjesu od žumanjaka, dodati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izliti u kalup za torte (pr. 26) i peći cca 30 min na temperaturi od 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit odmah po vađenju iz pećnice preliti smjesom od mlijeka I likera. Obruč kalupa ne treba skidati.
Za kremu je potrebno ugrijati vrhnje za šlag (ne smije kuhati) te stalno mješajući čokoladu otopiti u vrhnju. Smjesu nakratko ostaviti da se prohladi I potom je sipati po biskvitu.
Tortu staviti u hladnjak da se krema stisne (najbolje preko noći).
Za izradu firentinske smjese potrebno je kratko prokuhati vrhnje I rastopiti šećer. U smjesu dodati sušeno voće, bademe , zobene pahuljice I dobro miješati na laganoj vatri nekoliko minuta.
Smjesu rasporediti na obloženo dno kalupa za torte (pr.26) I staviti u pećnicu na 10 minuta, pri temperature od 180 stupnjeva.
Smjesu izvaditi, ohladiti, nasjeckati I rasporediti po površini torte.