Skip links
Iva Kosović PPG prva privatna gimnazija zagreb

Iva Kosović

Nakon završene srednje glazbene škole Blagoje Bersa, studirala je klavir na dva sveučilišta u Miamiu (University of Miami i Florida International University) i nakon diplome stekla Master iz menadžmenta za izvedbenu umjetnost. Uz rad na katedri i u nekolicini izdavačkih i diskografskih kuća, Iva je naposljetku dobila prestižnu poziciju u New World Symphony-u u Miamiju kao direktor korporacijskih partnerstva. Iva nas čini iznimno ponosnima i drago nam je da smo barem u nekoj mjeri bili dio njezinog impresivnog životnog puta.

Naša draga Iva Kosović pravi je primjer lijepe, pametne i vrijedne osobe koja s lakoćom sve stiže. Istovremeno je bila izvrsna učenica u gimnaziji, glazbenoj školi i sudjelovala u nizu izvannastavnih aktivnosti. Toliko je lijepo svirala klavir, da su se čitave predstave krojile da se u njih uklopi njezina klavirska točka.

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

To je svakako bio prekrasan period odrastanja i istraživanja. Ja sam na kraju 3. razreda otišla u SAD, gdje od tada i živim, tako da je veliki dio mojih najljepših sjećanja iz Hrvatske direktno povezan baš uz gimaziju. Neka od najvažnijih iskustava koja oblikuju mladu osobu su mi se dogodila upravo u PPG-u.

2. Što bi istaknula kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

Prošireni program (poglavito više stranih jezika te govorništvo), „nastava na putu“ kroz koju nam je bilo omogućeno da iz prve ruke upoznamo svijet o kojem smo učili, te mnogo prilika za kreativni izražaj. Uvijek se s veseljem sjetim rada u dramskoj grupi koju je vodila profesorica Kostanjevec, kroz koju smo uvijek imali priliku realizirati vlastite ideje. Mislim da je danas teško pronaći obrazovno okruženje u kojem se s toliko pažnje prilazi individualnim interesima svakog učenika.

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirala?

Ubrzo nakon završenog 3. razreda u PPG-u preselila sam se s roditeljima na južnu Floridu (SAD). U isto vrijeme sam maturirala na klavirskom odjelu glazbene škole Blagoje Bersa u Zagrebu. Nakon srednje škole, studirala sam klavir na dva sveučilišta u Miamiu (University of Miami i Florida International University) i nakon diplome stekla Master iz menadžmenta za izvedbenu umjetnost (Performing Arts Management). Magistarski rad sam pisala na temu menadžmenta u umjetnosti u post-socijalističkoj Hrvatskoj. Tijekom magisterija radila sam kao asistent na katedri te stažirala u diskografskoj kući Sony BMG te u Gen Art-u, neprofitnoj organizaciji koja omogućuje mladim umjetnicima, režiserima, glazbenicima i modnim dizajnerima da predstave svoje radove široj publici. Tokom 2007. i 2008. godine, dok sam zbog magistarskog rada provodila mnogo vremena u Hrvatskoj, radila sam za izdavačku kuću IDM Music u Zagrebu.

Staž u Gen Art-u je doveo do posla u New World Symphony (NWS), vodećoj umjetničkoj instituciji u Miamiu, gradu koji je u posljednjih deset godina izrastao u jednu od najdinamičnijih kulturoloških destinacija u SAD-u . NWS (s kojom radim već sedam sezona) je orkestralna akademija koja priprema izvrsne mlade instrumentaliste za profesionalne karijere u vodećim orkestrima i ansamblima. Dolaze k nama nakon završenog studija na tri godine iskustvene obuke, kroz koju imaju priliku izvoditi široki repertoar i surađivati sa nekim od najvećih imena klasične glazbe, kao što su Yo Yo Ma, Joshua Bell, Yuja Wang, Anne-Sophie Mutter, Michael Tilson Thomas itd. Posebno je zanimljiva naša zgrada (otvorena 2011. godine), rad slavnog arhitekta Franka Gehryja, koja je jedna od tehnološki najosposobljenijih prostora za izvedbu klasične glazbe na svijetu. Tijekom moje karijere sa NWS, radila sam na tri različite pozicije; na početku kao koordinator za specijalna događanja, zatim sam promaknuta u direktora na istom odjelu, a danas, kao direktor korporacijskih partnerstva, odgovorna sam za izgradnju velikih sponzorskih ugovora koji pružaju ključnu financijsku potporu instituciji i njezinom radu.

U slobodno vrijeme vodim volonterski odbor za ‘Fashionably Conscious’, dobrotvorni projekt vezan uz modu, koji omogućuje siromašnoj djeci u Miamiu sudjelovanje u proširenim obrazovnim programima, te volontiram kao mentor po pitanju karijere i profesionalnog razvoja za studente sa mog bivšeg sveučilista.

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Izuzetno sam sretna u profesionalnom smislu; imam posao koji me veseli, i karijeru u kreativnom sektoru kakvu sam oduvijek željela. Posebno sam ponosna na činjenicu da sam dio generacije koja formira ovaj novi Miami, grad kojeg izuzetno volim i koji je kroz posljednjih deset godina postao prava kozmopolitska destinacija, zahvaljujući prvenstveno bogatim kulturološkim sadržajima koje razvijaju institucije kao što je NWS. Prekrasno je biti dio te renesanse i imati priliku ostaviti svoj osobni otisak na sav taj razvoj.

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Nastaviti se razvijati, učiti jezike, putovati, napredovati u poslu, posvetiti više vremena obitelji… Trenutno radim na projektu koji će biti vezan uz modu, moj najveći kreativni interes nakon glazbe, tako da je moguć i pomak u karijeri. Nikad ne reci nikad. Nisam pobornik dugoročnih planova; ponekad se najbolje stvari dogode spontano.

6. Što te najviše veseli?

Putovanja, dragi ljudi, vrhunska umjetnost, dobar stil, dobra hrana, pozitivne društvene promjene.

7. Što bi ti poručila/savjetovala našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Nemojte robovati konvencijama; svijet i generacije se mijenjaju. Nemojte podrediti važne formativne godine samo onome što se od vas očekuje; budite uspješni, marljivi i odgovorni, ali nemojte nastojati ukolopiti se u takozvani kalup. Nikada nemojte prestati raditi na sebi; učite, čitajte, informirajte se, trenirajte, budite dosljedni vlastitom stavu i mišljenju. Uložite vrijeme i energiju u izgradnju odnosa s ljudima koji će obogatiti vaš život, bilo u poslovnom ili društvenom smislu. Ako ikako možete, provedite barem jedan semestar školovanja u inozemstvu.