Skip links

PPG ponovno na konferenciji Yale Model United Nations Europe

Prva privatna gimnazija ponovo na konferenciji Yale Model United Nations.

Prva privatna gimnazija ponovno na konfereniji Yale Model United Nations Europe

Učenici Prve privatne gimnazije imaju čast već drugi puta sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Yale Model United Nations Europe – jednoj od najprestižnijih svjetskih simulacijskih debata, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Yale, koja se održava od 15. do 17. ožujka u Bruxellesu.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji sveučilišta Yale, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Yale pažljivo bira sudionike ove velike debate, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske koja ima priliku opet sudjelovati.

Čak osam PPG delegata debatira unutar dva odbora u Općoj skupštini te predstavljajući Europsku uniju. Prvi odbor Opće skupštine za razoružanje i međunarodnu sigurnost zastupaju Luka Paul Hornstein Tomić kao Danska, Danijel Vitković kao Irak, te Mark Kristijan Glumičić kao Italija. Treći odbor za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja predstavljaju Marija Mohorović kao Etiopija, Vita Ježek u ime Srednjoafričke Republike i Maksim Bračić kao Australija. EU u ime Mađarske predstavlja Loris Anušić, a u ime Italije Jan Horčićka.

Teme koje su učenici mjesecima pripremali su pravo na hranu, zaštita žene i djece u ratnim zonama, naoružavanje cyber spacea, prevencija ilegalne prodaje oružja te rješavanja problema nedokumentiranih imigranata.

Maja Breitenfeld, mentorica

Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama, profesoricama Majom Breitenfeld i Ines Popijač, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke situacije, ali i proučavali povijesne krize. Sretno im bilo!