Skip links

Radionica iz psihologije: kako nastaju glasine?

Imali smo priliku sudjelovati u izuzetno zanimljivoj radionici iz psihologije koju je održala naša profesorica Ana Ribarić Gruber u 2.a razredu. Tema radionice bile su glasine – kako nastaju, kako se transformiraju i kako one utječu na sve koji su uključeni u priču koja se od uha do uha prepričava.

Profesorica nam je pročitala jedan članak. Maksim je dobio zadatak prepričati ga Filipu (koji nije bio prisutan dok je profesorica čitala članak), a onda je Filip cijelom razredu prepričao što je doznao od Maksima. Bili smo jako iznenađeni onime što smo čuli. Ili su neke informacije bile izostavljene ili su neke bile dodane. U ovom slučaju, sasvim nenamjerno, cijela je priča bila promijenjena i dobili smo sasvim drugačiju sliku od one koju je ispričala profesorica Ribarić Gruber.

Kroz praktičan primjer, shvatili smo kako se informacije mijenjaju i iskrivljuju dok prolaze od osobe do osobe te kakve posljedice takve izmijenjene informacije mogu imati.

Radionica je bila ne samo edukativna već i zabavna, a mi smo stekli vrijedna saznanja o tome koliko je važno provjeravati informacije prije nego što ih prenesemo dalje.