Skip links
Savijača od jabuka s Nastave na putu u Beč PPG prva privatna gimnazija zagreb

Savijača od jabuka s Nastave na putu u Beč

Zahvaljujući našim majstorima slastičarima s Nastave na putu u Beč, Ivoru i Franu, saznali smo da je jedan od omiljenijih trenutaka ovog putovanja za mnoge učenike bila upravo kulinarska manifestacija “Apfelstrudelshow” u slastičarnici Dvorca Scheonbrunn. Tada su oni zasukali svoje rukave i okušali se u pripremi omiljenog austrijskog deserta – savijače od jabuka. Zašto se ne biste i vi ohrabrili i napravili ju sami?

Sastojci:

250 g brašna
2 g soli
1 jaje
1oo ml mlake vode
20 ml ulja

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke kako biste dobili mekano tijesto. Mijesite ga sve dok ne prestane biti ljepljivo za ruke. Oblikujte ga u kuglu i ostavite neka “odmori” u ulju 30 minuta. Tijesto tada prebacite na pobrašnjenu lanenu tkaninu te valjkom stanjite što više možete u pravokutni oblik.  Gornjom stranom dlanova dodatno stanjite tijesto ‘ neka bude dovoljno prozirno da kroz njega možete pročitati novine.

Sastojci za nadjev:

100 g krušnih mrvica
50 g maslaca
140 g šećera
10 g cimeta
170 g grožđica
10 ml soka limuna
1 kg oguljenih (kiselijih) jabuka
mjerica ruma

Ugrijte maslac na štednjaku, dodajte krušne mrvice i prepržite ih tako da popirme zlatnu boju. Pomiješajte šećer i cimet, jabuke narežite na kriške te dobro pomiješajte sve sastojke za nadjev.

Tijesto napunite nadjevom, odrežite zadebljali kraj tijesta i pažljivo oblikujte savijaču, povlačeći tkaninu.

Namastite lim za pečenje, a pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Pecite dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Dobar tek!