Sastojci (za 6 pogačica):
225 g brašna s praškom za pecivo
½ žličice soli
55 g maslaca
30 g šećera u prahu (po želji)
150 ml mlijeka
1 jaje, razmućeno, za premazivanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220°C (plin oznaka 7). Pobrašnite kalup za pečenje. Brašno sa solju prosijte u veliku zdjelu. U brašno utrljavajte maslac dok struktura smjese ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Umiješajte šećer ako ste ga odlučili upotrijebiti.
U brašnu napravite udubinu, u nju ulijte mlijeko i sve izmiješajte uz pomoć noža da dobijete meko, spužvasto tijesto.
Tijesto zatim vrlo nježno mijesite na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko. Razvaljajte ili sprešajte do debljine od oko 2,5 cm, a zatim malim okruglim kalupom izrežite krugove.
Tako nastale krugove premažite razmućenim jajem ako želite da imaju sjajnu koricu, posipajte ih brašnom ako želite da korica ostane meka ili ih premažite mlijekom ako želite da korica bude meka i da se lagano sjaji.
Kolačiće pecite na najvišoj prečki pećnice 20-25 minuta, ili dok se lijepo ne dignu i ne potamne. Ostavite da se ohlade na rešetki ili ih poslužite vruće, svježe ispečene.
NAPOMENA: Brašnu se može dodati 30 g grožđica od bijelog grožđa ili drugog suhog voća. Za kolačiće sa sirom polovicu količine maslaca zamijenite s 30 g naribanog sira jake arome i izostavite šećer.
Dobar tek!