Skip links
Saznajte kako nam je bilo na razmjeni učenika u Danskoj PPG prva privatna gimnazija zagreb

Saznajte kako nam je bilo na razmjeni učenika u Danskoj

Upravo smo se vratili iz Danske, u kojoj smo boravili u sklopu programa učeničke razmjene s najprestižnijom danskom gimnazijom Rysensteen. Riječ je o projektu „Global Citizenship Programme“ koji uključuje boravak danskih učenika kod nas te naših učenika u Kopenhagenu i projektnu nastavu iz književnosti i povijesti.

Tijekom boravka u Rysensteen gimnaziji naši učenici sudjelovali su i na međunarodnoj debatnoj konferenciji RYS Model United Nations. Upravo je to jedan od razloga zašto je gimnazija Rysensteen, škola s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Danskoj, tražila suradnju s Prvom privatnom gimnazijom, koja ima dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na međunarodnim debatnim konferencijama koje simuliraju rad Ujedinjenih Naroda. Već 12 godina sudjeluje na Harvard Model United Nations konferenciji u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard, a od ove godine i na debatnoj konferenciji na Sveučilištu Yale.

Danski su učenici proveli tjedana dana kod hrvatskih domaćina krajem ožujka te su slušali nastavu na engleskom jeziku u našoj školi. Zajedno smo obišli mnoge zagrebačke muzeje, išli na izlet u Smiljan i na Plitvice, planinarili na Sljeme, posjetili Dinamov stadion te kuhali tradicionalna hrvatska jela. Sada su nam uzvratili toplim gostoprimstvom i odličnom organizacijom svih aktivnosti prilikom našeg posjeta od 22. do 30. travnja.

Naši su učenici u gimnaziji Rysensteen sudjelovali na predavanjima iz biotehnologije, engleskog i danskog jezika, tjelesne i zdravstvene kulture, književnosti, etike, psihologije i fizike. Na temelju svog iskustva s obiteljima domaćina suvereno su sudjelovali u diskusiji o sličnostima i razlikama između hrvatske i danske kulture, običajima i navikama ovih dviju nacija itd.

Poseban dio naše učeničke razmjene bila je Rys Model United Nations debatna konferencija, na kojoj je sudjelovalo sedmero naših odabranih učenika. Debatirali su kao predstavnici SAD-a u sklopu odbora UN-a o temama kao što su rat u Ukrajini, situacija u Kašmiru, sloboda govora i medijska cenzura te održivi razvoj. Ponosni smo što je naša učenica Katarina dobila posebno izdvojenu nagradu, tzv. Honourable mention, za svoje debatne vještine. Manifestaciju je otvorio bivši ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Martin Lindegaard, što joj je dalo poseban značaj.

Delegati ove debatne konferencije uče se debatiranju i pravilima diplomacije kako bi riješili složene društvene izazove i politička pitanja. Uživljavaju se u uloge zastupnika UN-a, istražuju na koji način funkcionira globalna politika i debatiraju o temama kao što su međunarodna i nacionalna sigurnost, politički i ekonomski razvoj, ljudska prava, održivost i sl.

Osim što su u gimnaziji Rysensteen sudjelovali u projektnoj nastavi i na debatnoj konferenciji, PPG-ovci su posjetili i danski grad Roskilde s Muzejom vikinških brodova i Katedralom, Louisianu, Humlebæk i Helsingør s dvorcem Kronborg te švedski Malmö.

„Veliku čast nam je ukazala Veleposlanica Republike Hrvatske Tina Krce koja nas je primila tijekom našeg posjeta i s nama podijelila svoje iskustvo u Kraljevini Danskoj. Učenici su posjetili i Odsjek za psihologiju Sveučilišta u Kopenhagenu, gdje su slušali predavanje sveučilišne profesorice. Upoznali smo gotovo cijeli Kopenhagen, a našim se učenicima posebno svidjela tura obilaska grada na biciklima“ s nama je podijelila ravnateljica Breitenfeld.

Jako smo počašćeni što su u nama prepoznali vrijednog partnera i veselimo se nastavku provođenja ovog uspješnog projekta. Danci nam opet dolaze u rujnu. Vjerujemo da je to neprocjenjivo iskustvo za naše učenike drugih, trećih i četvrtih razreda. Veselimo se novim izazovima!