Eccles cakes – pogačice s grožđicama

Eccles tortice nazvane su po gradu Ecclesu, koji povijesno pripada Lancashireu (danas City of Salford), a podrazumijevaju desert napravljen od lisnatog tijesta punjen suhim grožđicama.

Sastojci:

50 g grožđica

25 g ušećerene korice limuna i naranče

jušna žlica brandyja

jušna žlica šećera

pola žličice cimeta

3 komada lisnatog tijesta

1 bjelanjak (blago umućen)

2 čajne žličice šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva i maslacem premažite lim za pečenje.

U zdjeli pomiješajte grožđice, šećer, koricu voća, cimet i brandy.

Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite devet krugova promjera 8 cm. Na svaki krug stavite dvije ravne čajne žličice nadjeva. Preklopite drugim krugom i tijesto pritisnite za krajeva kako bi se spojilo. Preokrenite pogačicu tako da spoj bude s donje strane. Valjkom za tijesto pogačicu stanjite do 1 cm i u ovalni oblik.

Pogačice prebacite na lim za pečenje. Premažite bjelanjkom, posipajte preostalim šećerom i lagano urežite tri dijagonalna proreza.

Pecite 15-20 minuta (dok ne poprimi zlatnu boju).

Dobar tek!

2020-05-28T11:30:44+02:00