Skip links
Bakewell tart (prof. Dora Cecelja) PPG prva privatna gimnazija zagreb

Bakewell tart (prof. Dora Cecelja)

Sastojci:

1 gotovo prhko tijesto dobre kvalitete
¼ šalice listića badema
1 žlica šećera u prahu
½ šalice marmelade od malina ili jagoda

Za nadjev:

125 g badema
125 g šećera u prahu
125 g maslaca
30 g brašna
3 jaja
1 žumanjak
1 bjelanjak
1 limun – naribana korica
na vrh žličice sol
1 žličica vanilija ekstrakta
1 žličica ekstrakta badema

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup premazati maslacem ili staviti masni papir za pečenje.

Izrezati tijesto prema obliku i veličini kalupa za pitu. Narolati na valjak i pažljivo prebaciti u kalup.

Oblikovati, pritisnuti sa prstima da ne bude zraka ispod tijesta. Odrezati višak tijesta i izbosti malo sa viljuškom.

Staviti papir za pečenje na vrh tijesta i na njega položiti šaku riže, graha, leće ili sl. te staviti na 5 minuta u pećnicu. Poanta je da se tijesto ne diže, ali učvrsti.

2. Tijesto namazati bjelanjkom kojeg ste prethodno umutili. Zatim dodati marmeladu i fino izravnati. Vrijeme je za pripremu nadjeva.

3. Cijele/polovice badema stavite na tavu i pecite na suho (bez dodatka ulj) oko 5 minuta da malo požute i puste aromu. Promiješati svako toliko. Ne smiju jako potamniti. kad su gotovi staviti ih u mikser i izmiksati na fino.

Omekšali maslac umutiti sa šećerom dok ne postane kremasto. Jaja posebno umutiti sa soli i polako uz miješanje s mikserom dodavati u smjesu sa maslacem.

Zatim umiješati fino mljevene bademe, brašno, vanilija i badem ekstrakt i naribanu limunovu koricu i izmiješati električnom mješslicom na najsporije. Prebaciti smjesu na tijesto i sa špatulom poravnati.

4. Staviti peći na 180 stupnjeva 25-30 minuta ovisno o pećnici.

Zadnjih 5 minuta izvaditi, dodati listiće badema i posuti sa malo šećera i vratiti u pećnicu na 5 minuta da se šećer karamelizira.

Gotovu pitu možete još posuti sa šećerom u prahu.