Skip links
Torta od limuna i meringe (Barbara Mamić) PPG prva privatna gimnazija zagreb

Torta od limuna i meringe (Barbara Mamić)

Tijesto:

110 g maslaca, narezanog na kocke oko 1 cm
50 g šećera
1 žumanjak
220 g brašna
1 žlica kiselog vrhnja

Krema:

sok i naribana korica 2 limuna
3 žlice vode7ili po mom – sok od pola naranče
120 g šećera
100 g maslaca
¼ kašičice soli
3 jaja
3 žumanjka

Meringue:

4 bjelanjka
3 žlice šećera
malo soli
ekstrakt vanilije

Priprema:

1. Tijesto: pomiješati brašno, šećer i utrljati maslac. Dodati žumanjak i vrhnje. Umijesiti glatko tijesto, zamotati u PVC foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.

Tijesto izlupati veljkom između 2 komada folije da se lakše razvalja. Razvaljati što tanje, na par mm. Maknuti gornju foliju, a donju foliju koristit kako bi se tijesto lakše prebacilou namazani okrugli lim (kalup) za pečenje i peći 20-tak minuta na 1800 C. Prethodno tijesto izbockati vilicom.

2. Krema: Naribati koricu limuna (paziti da se ne riba bijela kožica jer je gorka) i iscijediti sok i pomiješati ga sa koricom. U to dodati malo vode, šećer i maslac. Staviti iznad posude u kojoj ključa voda i miješati da se šećer i maslac potpuno rastope na pari. U cijela 3 jaja dodati 3 žumanjka, razmutiti u ednoličnu smjesu, dodati malo vruće kreme da se malo zagrije, ali ne da se stisne, zatim sve zajedno uliti u smjesu limuna, šećera i maslaca uz stalno miješanje na pari dok se ne stisne u kremu. Maknuti s vatre i još malo miješati.

3. Meringa: Izraditi bjelanjke sa zrnom soli. Dodati šećer i vaniliju.

Kremu uliti u gotovo pečeno tijesto. Ukloniti višak tijesta. Premazati s meringueom i sve zapeći oko 5 minuta na 2500C da dobije zlatastu boju.

Savjet: Posluži s puno ljubavi i preporuči ovaj recept prijateljima!