U PPG-u svake godine imamo Natjecanje u božićnim kolačima. Ova dugogodišnja tradicija ubrzo je prerasla u nešto više kada smo se odlučili objaviti prve pobjedničke recepte. Danas se možemo pohvaliti velikim brojem finih i raznovrsnih recepata koji iz godine u godinu raste. Učenici, profesori, a i roditelji nerijetko zavire u PPG recepte kako bi dobili ideju za ukusni desert.
Naša rubrika s receptima također sadrži nekoliko ukusnih jela koje je pripremio profesor geografije (te grupe geografija hrane) Šime Sušić, poznat i kao prvi hrvatski Masterchef.
Svakog proljeća učenici drugog razreda organiziraju English Breakfast and Five o` Clock Tea – manifestaciju koja slavi engleske ukusne zalogaje i čaj. Marljivo sami ispeku tradicionalne engleske slastice, kolače i sendviče, a njihov trud je ostao zabilježen receptima koje objavljujemo u zasebnoj rubrici.
Nadamo se da smo vas inspirirali za isprobavanje novih recepata. Svakako nam javite kako su vam ispali!
Savijača od jabuka s Nastave na putu u Beč
Zahvaljujući našim majstorima slastičarima s Nastave na putu u Beč, Ivoru i Franu, saznali smo da je jedan od omiljenijih trenutaka ovog putovanja za mnoge učenike bila upravo kulinarska manifestacija "Apfelstrudelshow" u slastičarnici Dvorca
Domaći Bounty (Fran Kovačević)
Sastojci • 25-30 loptica • 200 g kokosa • 100 ml Dukat vrhnje za šlag ili Z'bregov vrhnje za šlag • 70g šećera u prahu • 70g maslaca • 200g čokolade(za utapanje loptica) Priprema 1.
Skradinska torta (prof. Maja Breitenfeld)
Priprema: 6 žutanjaka miksaj sa 25 dkg šećera, dodaj 1 vanilin šećer i 20 dkg omekšalog putra. Nakon toga u smjesu umiješaj 25 mljevenih oraha, 2 žlice ruma, 5 dkg rastopljene čokse i 2 velike
Pita od kokosa (Jakov Prela)
SASTOJCI: 30 dkg brašna 20 dkg maslaca 10 dkg šećera 3 žumanjka korica od limuna PRIPREMA: Tijesto mijesi na dasci. Ispeci ga do pola i na toplo namaži pekmez. Od preostala 3 bjelanjka napravi snijeg
Čokoladna Baileys torta (Anja Antea Sokač)
BISKVIT: 4 jaja 10 dkg šećera 20 dkg maslaca 15 dkg čokolade za kuhanje 4 žlice oštrog brašna ½ praška za pecivo 1 dcl mlijeka 1 žlica likera Baileys KREMA: 2 dcl vrhnja za šlag
Hole kocke (Nika Smolković Slivarić)
Sastojci: 6 jaja 6 žlica šećera 3 žlice glatkog brašna 3 žlice kakaa 1 dcl ulja 1 dcl mlijeka 1 prašak za pecivo 0,5 l litre Hole šlaga 20-30dkg čokolade za kuhanje (po ukusu) Biskvit
Brownie torta sa sirom (Marko Ivšić)
Za Brownie: 120 g maslaca 120 g brašna 120 g tamne čokolade za kuhanje 200 g šećera 2 jaja 50 ml mlijeka Sirni dio: 500 g svježeg sira 125 g svijetlo-smeđeg šećera 3 jaja 1
Ploške od naranče (Jurica Janžeković)
Sastojci: 10 dag maslaca 1 omot vanilin-šećera 12 dag šećera, malo soli 4 žutanjka sok od 1, a naribane korice od 2 naranče 3 bjelanjka, 9 dag brašna 3 dag škrobnog brašna 10 dag oguljenih
Žarbo kocke (Karlo Lauc)
Tijesto: 20 dkg margarina 35 dkg brašna 1 vanilin-šećer 1 jaje 1 žlica šećera + mlijeko + kvasac 2 dkg svježeg kvasca malo soli Nadjev: 25 dkg mljevenih oraha 20 dkg šećer (orahe i šećer
Bebina pita s jogurtom (Mateja Matjačić)
Prhko tijesto: 30 dag brašna 20 dag margarina 4 žumanjka prašak za pecivo Tekuće tijesto: 4 bjelanjka 15 dag šećera 3 jogurta 2 vrhnja 2 vanilin-šećera 4 žlice brašna šećer za posipavanje Priprema: Od
Vanilin kiflice (Juraj Kasač)
Sastojci 28 dkg oštrog brašna 7 dkg šećera 1 jaje 10 dkg poprženih,mljevenih oraha 21 dkg margarina štaub šećer 1 vanili šećer priprema: Prosijano brašno pomiješati sa mljevenim orasima, šećerom, jajetom i margarinom.Sve umjesiti, ostaviti
Trostruki užitak (Krešimir Dikanović)
Sastojci: 6 jaja 45 dg šećera 15 dg mljevenih oraha 3 dg brašna 2 dg krušnih mrvica 2 pudinga vanilije 7 dcl mlijeka 10 dg čokolade za kuhanje (malo naribati) 2 dcl skuhane crne kave
Torta od palačinka (Franka Vuletić)
TIJESTO: 8 dkg margarina 6 žumanjka 5 dkg šećera 5 dkg brašna Korica od limuna Sve to izmiješati i dodati 3 dcl mlakog mlijeka. Od 6 bjelanjka istući čvrsti snijeg i lagano ga umiješati
Torta od čokolade i višanja (Stella Bezjak)
Priprema Za prvu kremu: 4 kom jaja 4 žl šećera 2 dl soka od kompota 110 gr maslaca za drugu kremu: 4 jaja 4 žl šećera 150 gr čokolade 110 gr maslaca za glazuru:
Tiramisu (Ozana Malenica)
Sastojci: 5 jaja 500 gr mascarpone sira 400 gr piškota liker amaro 4 žlice šećera Kakao za posipanje 4 čaše zaslađene kave Odvojeno umutiti bjelanca i žumanca, u bjelance kad se dobro umuti stavit šećer,
Proljetne kocke (prof. Maja Breitenfeld)
Priprema: Izmiješati 20 dag maslaca, 15 dag šećera, 15 dag lješnjaka, 8 dag brašna i malo praška za pecivo. Dodati snijeg od 4 bjelanjaka i ispeći do pola. Izmiješati 4 žumanjka i 12 dag šećera
Pita od višanja (Maša Komarova)
Sastojci: višanja (mogu biti svježe ili iz kompota) brašna maslaca praška za pecivo šećer vanilin šećer gustin jaja Priprema: Pomiješamo 2 jaja, brašno, maslac, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro izmiješamo i stavimo
Mramorni kolač (Ivan Nola)
Priprema 45 minuta 1. Izmutiti šećer i jaja 2. Dodati ulje , prašak za pecivo , jogurt i brašno i onda dobro izmiješati 3. U dublji namašten pobrašnjen pleh uliti pola smjese, a u ostatak
Medenjaci (Ela Teslić)
SASTOJCI: 2 cijela jaja, 8 dkg maslaca, 0,25 kg meda, 0,12 kg šećera (kristalnog), 1 vrećica cimeta, 0,05 kg mljevenih oraha, 0,5 kg brašna, 1 žličica sode bikarbone. PRIPREMA: Sve dobro izmiješati, napraviti kuglice od
Mačje oči (Martina Vanderer)
Sastojci: Biskvit 5 jaja 5 žlica šećera 1/2 praška za pecivo 1 žlica brašna 1 žlica kakaa Krema 3 jaja 200 g šećera 200 g čokolade za kuhanje 150 g margarina / maslaca malo ruma
Kolač od naranče (Vilim Ostović)
Sastojci: 2 naranče 6 jaja 15 dkg mljevenih badema 1 žlica praška za pecivo Za preljev 10 dkg čokolade i 5 žlica vode Priprema: Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Miksati žumanjke sa šećerom. Samljeti bademe
Kolač od limuna (prof. Renata Kostanjevec)
Sastojci: 220 g brašna (pola oštrog, pola glatkog) prstohvat soli 120 g maslaca 80 g šećera 1 jaje žlica kiselog vrhnja Nadjev limun srednje veličine(oko 130-150g) 300 g šećera 1 veliko jaje 1 veliki žumanjak
Kinder Pingui (prof. Maja Breitenfeld)
Biskvit: 4 jaja 20 dag šećera 4 žlice ulja 6,5 dag glatkog brašna 1 prašak za puding od čokolade 2 žlice kakaa 2 žlice praška za pecivo Krema: 5 dcl vrhnja za šlag Glazura: 10
Iadera (prof. Elma Kerić)
Sastojci: Za svijetli sloj 100-120 ml vode 120 g šećera 70 g maslaca 180 g mljevenih oraha 180 g mljevenog keksa Za tamni sloj 100-120 ml vode 100 g šećera 50 g maslaca 100 g
Hrvatska čokoladna torta (prof. Maja Breitenfeld)
Sastojci: 6 žumanjaka 6 bjelanjaka 20 dag šećera u prahu 20 dag maslaca 10 dag lješnjaka 3 žlice kakaa 10 dag čokolade 2 dcl vrhnja za šlag Priprema: Dobro izmiješati žumanjke i šećer i dodati