Skip links
Jeste li probali naše English Breakfast recepte? PPG prva privatna gimnazija zagreb

Jeste li probali naše English Breakfast recepte?

U Prvoj privatnoj gimnaziji oduvijek volimo fino jesti. 🙂 Tako već 22 godine pred Božić održavamo natjecanje u pripremi božićnih kolača u kojem sudjeluju učenici i profesori. To je prilika za druženje uz ukusne kolače s bivšim učenicima, te sadašnjim i bivšim roditeljima. Ova dugogodišnja tradicija ubrzo je prerasla u nešto više kada smo se odlučili objaviti prve pobjedničke recepte i jedina smo škola koja na svojim stranicama nudi ovakav slasni kutak. Danas se možemo pohvaliti velikim brojem finih i raznovrsnih recepata koji iz godine u godinu raste. Učenici, profesori, a i roditelji nerijetko zavire u PPG recepte kako bi dobili ideju za ukusni desert.

Naša rubrika s receptima također sadrži nekoliko ukusnih jela koje je pripremio profesor geografije (te grupe geografija hrane) Šime Sušić, poznat i kao prvi hrvatski Masterchef.  Profesorica kemije i biologije Elma Kerić ulaže puno truda kako bi PPG-ovce naučila kako jesti zdravo, a da pritom bude ukusno: Što čini superdoručak?

Ove godine bez engleskog doručka

Tradicionalno, svakog proljeća učenici drugog razreda organiziraju English Breakfast and Five o` Clock Tea – manifestaciju koja slavi ukusne engleske zalogaje i čaj. Marljivo sami pripreme tradicionalne engleske slastice, kolače i sendviče, a njihov trud je ostao zabilježen receptima koje objavljujemo u zasebnoj rubrici.

Omlet, kobasice, krvavice, grah, pržena rajčica, gljive, tost, zobena kaša i poznate engleske palačinke, tzv. pikelets uvesele svakom učeniku i profesoru jutro. Što je engleski doručak bez šalice pravog čaja? Kruna ovog gastronomskog događanja je High Tea – konzumacija ne samo čaja, nego i svih popratnih zalogaja koji idu uz njega. Engleski čajevi kao što su Earl Grey i English Breakfast glavne su zvijezde čajanke, a naši gosti imaju priliku probati jela koja se obično poslužuju kao poslijepodnevni obrok u cijeloj Britaniji: sendviče s krastavcima, sendviče s lososom ili jajima, sendviče s potočarkom, pekmezom… Osim trokutastih sendviča tu su i slatki zalogaji Eccles cakes, Devonshire scones, Chelsea buns, Lincolnshire plum bread, Victoria Sandwich cake, Lardy cake, Cornish pasties.

Nažalost, zbog održavanja nastave na daljinu, ove godine nismo pripremili pravi tradicionalni engleski doručak. Moramo priznati da nas svima nedostaje ovakvo druženje s učenicima te se veselimo svakoj budućoj prilici.

Nadamo se da smo vas inspirirali za isprobavanje novih recepata. Svakako nam javite kako su vam ispali!